Geçen yıl Türkiye'nin 135 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, ithalat rakamının ise 240 milyar dolara ulaştığını belirten Sadi Sürenkök, "Türkiye'nin ekonomideki en büyük zafiyeti zaten bu 105 milyar dolarlık açık. AB ülkelerinde geçen yıl ekonomi 700 milyar dolar daraldı. Türkiye'nin, dışarıya sattığı malların yüzde 56'sı AB ülkelerine gidiyordu. Bu oran yüzde 44'e düştü. Suriye'ye de mal satamıyoruz. Mısır ve Libya gibi ülkelerde işler tam rayına oturmadı. Bu nedenle mutlaka bu yıl hiç ticari bağımız olmayan veya az ihracat yaptığımız ülkelerle ilişkileri güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.

MALİYET ELEŞTİRİSİ

Cari açığın azaltılması için ihracatın mutlaka arttırılması gerektiğine vurgu yapan Sürenkök, ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi, ithal ürünlerin de Türkiye'de üretilmesi gerektiğini söyledi. Üreticilerin bu yönde teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Sürenkök, "Eğer bu dengeyi sağlayamazsak Türkiye ekonomisi hep kırılgan halde devam edecek yani en ufak bir rüzgar esse ekonomi hasta olacaktır. Bu nedenle dış ticaret açığını kapatmamız lazım. Çok güçlü Türk Lirası ve ucuz dövizle biz bu işi sağlayamayız. Ekonomistler Türk Lirası'nın şimdi olması gereken yerden yüzde 15 daha pahalı olduğunu söylüyor. Döviz fiyatları çok düştükçe insanlar burada üretmek yerine dışarıdan ithal etmenin yoluna bakıyor. Rakibimiz olan Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler bizim kullandığımız enerjiyi üçte bir fiyatıyla kullanıyor. Örneğin Çin'in Afrika ülkeleriyle Serbest Ticaret Anlaşması var. Bizim yüzde 30 gümrük vergisiyle girdiğimiz pazarlara gümrüksüz giriyorlar" diye konuştu.

SANAYİCİLER KAMPANYA BAŞLATTI

ADASO'ya 2 bin 100 sanayicinin üye olduğunu ve ihracatın arttırılması için yeni bir kampanya başlattıklarını belirten Sürenkök, "2012 yılını 'İhracatı Geliştirme Yılı' ilan ettik. İhracat Genel Müdürlüğü ile görüştük. Bu ay üyelerimize dönük eğitim toplantıları ve seminerler düzenleyeceğiz. İhracat yapan üyelerimizin ihracatlarını arttırmaları ve hiç ihracat yapmayan üyelerimizin ihracatlarını arttırmaları için ADASO bünyesinde bir birim kuruyoruz" dedi.



YB(BK/CK)