Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugün Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK),  açıkladığı Haziran ayı sanayi üretimi endeksi verileri hakkında değerlendirme yaptı. Sanayi üretim endeksinin Haziran ayında yüzde 2.7 artış gösterdiğini belirten Çağlayan, "Sanayi üretimi endeksi Haziran ayları içindeki en yüksek seviyesini bu ay yakalamıştır. 2009 yılı Aralık ayından bu yana 31 aydır sanayi üretim endeksi istikrarlı şekilde artmaktadır. Ara malı imalatının Haziran ayında yüzde 6.3 artış göstererek, hatta yılbaşından bu yana istikrarlı şekilde artması üretimin yakın gelecekte devam edeceğini göstermektedir" dedi.

 


Bakan Çağlayan, Haziran ayı sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:

"Yılın ilk yarısındaki ihracatın ise geçen yıla göre yüzde 13,3 oranında artarak 74,4 milyar dolara ulaştı. İhracat 28 aydır kesintisiz yükseldi, Haziran ayında aylık bazda en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. 2012 yılının ilk yarısında sanayi üretimi ortalama yüzde 3.1 artış göstermiştir. Bu gelişmeler ikinci çeyrek büyümesinin Orta Vadeli Program hedefleri doğrultusunda gerçekleşebileceğine işaret etmektedir.

Yılın ilk yarısını geride bıraktığımız bu dönemde önümüzdeki resim, Avrupa borç krizi nedeniyle hem dünya ekonomisinin büyüme hızının hem de ticaretinin 2011'e göre zayıf olduğunu gösteriyor. Pek çok ülkede belirsizlik var ama biz buna rağmen ihracatımızı artıran bir ülkeyiz. Dünya ekonomilerinde görülen küresel nitelikteki olumsuzluklardan asla etkilenmeyeceğiz diyemem. Hali hazırda zaten AB pazarlarından dolayı etkileniyoruz ama şimdiye kadarki performansımıza bakınca, uygulamaya koyduğumuz yapısal politikalar Türkiye'nin bu badireleri kolaylıkla atlatacağına olan inancımı artıyor. AB pazarlarındaki kayıplarımızın Afrika, Asya ve Kuzey Amerika ülkelerine olan ihracat artışlarıyla telafi edilmesi ekonomimizin ne denli dinamik bir yapıda olduğunun göstergesidir. Yeni teşvik sistemimizle birlikte, orta vadede yatırım, üretim, istihdam ve ihracat daha da güçlenecek, ekonomimiz büyümesinin temelleri nitelikli, sürdürülebilir ve kalıcı hale gelecektir."



TÜİK'İN HAZİRAN AYI SANAYİ ÜRETİMİ VERİLERİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hazıran ayı sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, sanayi üretiminde yüzde 2,7 artış yaşandı. Açıklanan verilere göre, Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 4,6, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 1,8 ve elektrik, gaz, buhar-iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 9,2 artış kaydedildi. Takvim etkisinden arındırılmış endeks göre Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artış görülürken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2 azalış gösterdi.

 


GÖ (MK)