Recepoğlu Grup, Amerika-İsrail ortaklı Kimberly-Clork firmasının çocuk bezi sektörünün Türkiye pazarındaki markası 'Pedo'nun isim hakkını, 5 ay önce satın aldı. Markanın Türkiye yapılanmasını bitiren şirket, Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde son teknoloji ile donattığı 8 bin metrekaresi kapalı 15 bin metrekarelik fabrika binasında bez üretimine başladı. "Made in Turkey" imzalı çıkan Pedo'nun ulusal ve uluslararasındaki pazarlarda söz sahibi olabilmesi için bilimsel araştırmalara da yöneldiklerini söyleyen Recepoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Merve Safa Güdül, uyku halinde olan markayı kısa bir süre sonra uyandırdıklarını söyledi. Güdül, şöyle dedi:

"Pedo' bizimle beraber yeniden yapılanarak yükselişe geçti. Adeta uykudan uyandı ve kısa bir sürede pazar payını yüzde 4'e çıkarttı. Yaptığımız çalışmalarla 25'inci Uluslararası Tüketici Kalite Ödülü'ne layık görüldük. Tüketiciler bizi ekonomik ve şikayeti olmayan ürün yaptığımız için tercih edecekler. Bu ürün yüzde 100 yerli ve Samsun’un öz malıdır. Şu an tesisimiz yüzde 80 kapasite ile çalışıyor. Bu yıl hedefimiz 350 milyon bebek bezidir. Fabrikamızdaki makinelerimizi de kendi öz sermayemizle aldık. Bebek bezi sektöründe dünya markalarının üretimlerinin ülkemizde olmasını büyük bir avantaj olarak görüyoruz. Yaklaşık 5 ayda kapasitemizi yüzde 300 artırdık. Pedo, şu an kendi segmentinde 5'inci sıraya yükseldi. Anadolu esnafı olarak satış stratejimizi ülkemizdeki 170 bin küçük market üzerine kurduk. Bu marketlere büyük süper marketlerle rekabet edilebilir türden bir fiyatla ürün vereceğiz."

Yaklaşık 30 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını bildiren Merve Safa Güdül, kısa orta ve uzun vadede bir planları olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de hala bebek bezi kullanmayan aileler olduğunu söyleyen Güdül, bu nedenle Pedo’nun konumlandırmasını yaparken orta sınıfa hitaben bir ürün yapmayı hedeflediklerini anlattı. Güdül, şöyle devam etti:

"Makul kalite, ekonomik fiyat' düşünceyle yola çıktık. Biliyorsunuz kırsaldan merkeze doğru çocuk sayısı daha fazla oluyor. Bizde kırsaldan merkeze doğru yapılanmamızı yaptık. Hem burada ürün alanlara uygun fiyata ürün vermek hem de hiç bebek bezi alamayan aileleri bebek bezi kucaklaştırmak istedik. Türkiye’de 10 yıl önce bebek bezi kullanan aile oranı yüzde 60’lar seviyesindeydi. Bu aran şimdi yüzde 80’lerine geldi."

Recepoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Merve Safa Güdül, gerikalan yüzde 20’lik kesimin küçümsenemeyeceğini, bu kesimi de bebek beziyle tanıştırmayı arzuladıklarını anlattı. Merve Sefa Güdül, şöyle devam etti:

"Bebek bezi kullanılması sağlık açısından önemli. Hijyenik olması önemli. Bizim tesisimizde ürüne el değmeden ve bebeğe zarar verecek etkenlere maruz kalmadan paketlenip direk tüketiciye gidiyor. Ayrıca yaşlı bezi konusunda da çalışmalarımız var. Önümüzdeki yıldan itibaren de bu hattı uygulamaya koymayı planlıyoruz. Hedefimiz dünya markalar liginde yer alabilmek. Bunun için fabrikamızı teknolojimizi elemanlarımızı kaliteli unsurlardan seçik. Bu ligde yer alamazsanız şansınız yok. Ve gelişen dünyada Türkiye’nin önü açık gibi gözüküyor. Biz Afrika’ya, Uzak Doğu’ya, Orta Doğuya ihracat yapıyorduk. Şimdi Avrupa’dan bile fabrikamızı ziyaret eden, ürün yaptırmak isteyen firmalar geliyor. Avrupa’yı hiç düşünmüyorduk. Türkiye’nin bebek bezinde çok önemli bir konumu var. Çin’den sonra dünyada en ucuz bebek bezi üreten ülke Türkiye. Türkiye bebek bezinde bir merkez. Şu anda 12 ülkeye ihracat yapıyoruz. Hedefimiz 85 ülkeye ihracat yapmak. İlk 3 yıl içinde 30 ülke, sonra 85 ülkenin tamamını düşünüyoruz."

Dünyada Türk markalarının olumlu imajına 'Pedo' ile destek vereceklerini vurgulayan Güdül, hedef kitleye yaşlı ve felçli hastaları da eklediklerini söyledi. Hasta bezinde yeni marka üzerinde çalıştıklarını belirten Güdül, bu yılın ilk çeyreğinde üretime geçmiş olacaklarını sözlerine ekledi.



MS(İS/İD)