Türkiye'nin ihracattaki en önemli kalemlerinden birini oluşturan sebze üreticileri, salatalığın kilo fiyatının 5 kuruşa kadar düşmesiyle birlikte zor günler yaşıyor. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve buna paralel üretimde yaşanan fazlalık, ihracatta yaşanan daralma, sebze fiyatlarının taban yapmasına neden oldu.

Geçen yıl kasım ayının ilk haftasında Kumluca Belediyesi Toptancı Hali'nde domates ve çarliston biber 2 lira, sivri biber 2.20 lira, dolmalık biber 1.50 lira, patlıcan 1.50 lira, salatalık 60 kuruştan alıcı bulurken, bu yıl aynı dönemde domates 50 kuruş, çarliston biber 40 kuruş, sivri biber 50-60 kuruş, dolmalık biber 60 kuruş, patlıcan 25 kuruş ve salatalık da 5-10 kuruştan işlem görüyor.

ALICI YOK, ÜRÜNLER ÇÖPE

Antalya'da örtü altı tarımın önemli merkezlerinden Kumluca, Alanya ve Gazipaşa'da üreticiler, binlerce ton salatalığı, alıcı çıkmaması nedeniyle çöpe döktü. Üreticiler seslerini duyurmak için sık sık eylem yapıyor. Seracılığın yoğun olduğu Kumluca'da salatalık başta olmak üzere domates, biber ve patlıcan üretimi yapan üreticiler, fiyatların maliyetinin altında kalması, alıcı çıkmaması nedeniyle zor günler geçiriyor. Ürünlerini bölgedeki hallere getiren çiftçi alıcı bulamayınca, ürünü belediye çöplüğüne döküyor.

ÜRETİCİ VE KOMİSYONCU ZOR DURUMDA

Sezondan ümidini kesen salatalık üreticilerinin başka ürünlere yöneldiğini kaydeden Beykonak Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı İsmet Zahmacı, salatalık eken çiftçilerin söküme başladığını belirtti. Üreticilerin maliyetinin çok altında dahi alıcı bulamadığını vurgulayan Zahmacı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın acilen bölgede yaşanan bu duruma el koyması gerektiğini söyledi. Bölge ürecilerinin ürünlerini satmak için kendilerine getirdiğine dikkati çeken Başkan Zahmacı, "Ancak salatalık başta olmak üzere maliyetini dahi karşılamadığı için geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Devletten isteğimiz bölge üreticilerine gerekli teşviklerin verilmesidir" dedi.

4 TON SALATALIĞA BİR TORBA GÜBRE

Bölge çiftçilerinden Özkan Durukan, büyük umutlarla ektikleri ve bakımını yaptıkları salatalığa alıcı bulamamaları nedeniyle köklemek zorunda kaldıklarını belirtti. Fiyatlardaki düşüş nedeniyle zarar ettiklerini anlatan Durukan, "Bu şartlar altında salatalık yetiştirmemiz mümkün değil. 10 kilo salatalık satarak bir fidesini alabiliyoruz. Bir çuval gübre almak için ise yaklaşık 4 ton salatalık satmamız gerekiyor. Üretici olarak bunun altından kalkmamız mümkün değil" dedi.



EK(SU/CK)