Fransa’da et ve süt üretimindeki hayvan yetiştiricisi için ciddi bir krizin kapıda olduğu sinyalleri geliyor. Fransa’da, Et ve süt üretimindeki yaklaşık  20 bin hayvan yetiştiricisinin iflas etmek üzere olduğu ve 40 bin kişinin de  işini kaybetmesinden kaygı duyuluyor.


Hükümet acil durum planı için 600 milyon avro ayırdıklarını duyurarak durumu sakinleştirmeye çalıştı Çiftçiler ise hükümetin alım fiyatlarını artırmasını talep ediyor.


Çiftçi Sendikaları Ulusal Federasyonu (FNSEA) başkanı Beulin Xavier, acil durum planının "yetersiz" olduğunu söyledi. Otoyollara barikat kuran çiftçiler, hükümetin destek açıklamasına rağmen bazı bölgelerde geri adım atmadı. Fransa’nın kuzeyinde Normandiya Bölgesi’nde Caen şehri ile turistik Mont Saint Michel’i birbirine bağlayan karayolunu traktörleri ile trafiğe kapattılar. Turistik ziyaret yapacaklar gezilerini iptal ettirdiler.


En az 40 bin kişinin  etkileneceği krize özellikle yurtdışından getirilen ithal ürünlerle rekabetin yol açtığı, ayrıca Ukrayna krizinden dolayı Moskova ile yaşanan gerilim nedeniyle Rusya’nın tarım ambargosu koyması Fransa’yı vurdu. Ambargo öncesi Fransa Rusya’ya 619 milyon Dolarlık tarım ürünleri ihracatı yapmıştı.


Cumhurbaşkanı François Hollande Perşembe günü Dijon şehrine giderek üreticilerle görüşecek.