Titov, "Rusya'nın mevcut ekonomik durumdan çıkışında kilit rolü küçük ve orta ölçekli işletmelerin oynayacağı, buna bavul ticareti yapanların da dahil olduğu," fikrini dile getiriyor.

Titov, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ülke tarihinde oynadığı role örnek olarak 1920'ler Yeni Ekonomik Politika dönemini ve 1990'ları gösterdi.

Ombudsman, ekonominin sıkışma yaşadığı kesitlerde tek çarenin küçük girişimcilerin önünü açmak olduğunu belirtiyor.

Titov, Rusya vatandaşlarının ticaret yapmak için Türkiye, Çin ve Hindistan gibi ülkelere seve seve gittiğine dikkat çekti.

Ombudsman bu kişilerin ülkeye giriş-çıkışlarda sorun yaşamaması, bankalarda döviz bozdurabilmesi ve gümrüklerden muaf tutulması gerektiğini söyledi.

1000 euro'ya kadar gümrük vergisi ödenmeyecek

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı paralel ithalat izni verilerin marka ve ürünlerin listesini yayınladı. Peki Rusya pazarından çekilen yabancı markaların izni olmadan ithal edilecek bu ürünler neler ve ülkeye hangi yollardan girecekler?

Turkrus'un BFM'den aktardığı haberine göre, bakanlığın yayınladığı listede otomobil, yedek parça, tekstil, deri, sanayi ekipmanı, mekanik cihaz, telefon, ve bilgisayar gruplarına ait 200'e yakın ürün bulunuyor. Mobilya ve mücevherat ise listede yok.

Demir Çelik işçileri yeni yönetimini seçti Demir Çelik işçileri yeni yönetimini seçti

Paralel ithalatına izin verilen ürünlerin bir bölümü Rusya'ya bavul ticareti yoluyla girebilir. Ancak gerçek kişiler, ayda en fazla 1000 euro değerinde ürünü ülkeye gümrüksüz sokabiliyor. Bu değerin üstünde çıkıldığında gümrük vergisi ödeme mecburiyeti var.

Kısa bir süre öncesine kadar bu limit 200 euro idi. Limitin 1000 euroya yükseltilmesi bavul ticareti yapanları memnun etti.

Uzmanlar özellikle otomobil yedek parçası gibi, serviser üzerinden tedariki son derece zorlaşan bazı ürünlerin, Ruslar tarafından "yolcu beraberinde" getirilmesi uygulamasının artmaya başladığını vurguluyor.