Antalya'nın Kemer İlçesi'nde düzenlenen 'Türkiye- Rusya Turizm Çalışma Grubu' toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan ile Rusya Federasyonu Federal Turizm Ajansı Başkanı Alexander Radkov, toplantı öncesinde Demre'de tarihi ve turistik yerleri gezdi. Geziye, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, Türkiye'nin Moskova Kültür ve Turizm Müşaviri Celal Kılıç ve Moskova'dan gelen 10 kişilik Rus heyet katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşteşarı Özgür Özaslan, Rus heyete önce Noel Baba Müzesi'ni, daha sonra Myra Antik Kenti'ni gezdirdi. Rus heyet, Noel Baba Müzesi'nde uzun süre inceleme yaptı, detaylı bilgi aldı. Müsteşar Özaslan, konuklarına çeşitli hediyeler verdi. Rusya ile her yıl düzenli olarak 'Turizm Çalışma Grubu' toplantısı düzenlediklerini anlatan Özaslan, bu yıl Antalya'da yaptıkların toplantı kapsamında Rus heyete tarih turu yaptırdıklarını söyledi.

Toplantıda karşılıklı turizmdeki sorunların ele alındığını anlatan Özaslan, "Çözüm yolları üretiyoruz. Bu yılın 9 aylık döneminde Rusya'dan Antalya'ya 2 milyon 600 bin turist geldi. Bu sayı geçen yılın da üstünde. Tüm olumsuz koşullara rağmen bu sayı çok önemli" diye konuştu. Gezi kapsamında Rus heyete, Antalya'da ki 112 Acil Çağrı Merkezi'ni ve Karayolları Bölge Müdürlüğü'nü gezdirdiklerini anlatan Özaslan, heyetle Rus turistlerin sağlığı ve seyehat güvenliği konularında da görüşmeler yaptıklarını vurguladı.

TÜRKİYE KÜLTÜREL YAPILARI AYRIM YAPMADAN KORUYOR

Federal Turizm Ajansı Başkanı Alexander Radkov ise Türkiye'nin ve özellikle Antalya'nın Rus turistler için ilk tercih edilen tatil merkezi olduğunu kaydetti. Demre'deki Noel Baba Müzesi'nin Antalya'yı tercihte çok önemli bir faktör olduğuna dikkati çeken Radkov, "Noel Baba Müzesi bizim için kutsal bir mekan olduğu kadar, tüm insanlık için de önemli bir kültürel yapı. Türkiye Cumhuriyeti, kütürel mirasları ayırım gözetmeksizin korumakta ve gelecek kuşaklara taşımada büyük çaba gösteriyor. Bu da bizi buraya yönlendiriyor" dedi.

TÜRKİYE BİZİM İÇİN GÜVENLİ BİR LİMAN

Rusya'dan havalanan Suriye yolcu uçağının Türk savaş uçakları tarafından indirilmesini de değerlendiren Radkov'a, gazeteciler, yaşanan gerilimin iki ülke ilişkilerini nasıl etkileyeceğini sordu. Bölgede ciddi sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Radkov, Suriye meselesi yüzünden yaşanan gerilimin Rus halkında bir güvenlik endişesi yaratmadığını söyledi. Türkiye'yi her zaman güvenli ve sakin bir ülke olarak gördüklerini belirten Radkov, "Bu güvenli ortam devam ettiği sürece, Rus turistler için Türkiye ilk tercih edilen ülke olmaya devam edecektir. Özellikle Noel Baba Müzesi bir inanç merkezi. Buraya daha çok Rus turist gelecektir" diye konuştu.



AA(SU/CK)