Bugün yürürlüğe giren ÖTV Kanunu ile aralarında viskinin de bulunduğu bazı alkollü içkilerin ÖTV’si düşürülürken, rakıda artışa gidilmesi rakı üreticilerinin tepkisine neden oldu. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan GİSDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Egemen Demirtaş, "Yüksek alkollü içkilerin AB mevzuatı çerçevesinde vergi oranlarının yeniden belirlenmesi" ile ilgili düzenlemeler hakkında, "Geleneksel alkollü içkimiz Rakı’nın yok edilerek onun yerini, yabancı içkilerin alacağı konusundaki endişelerimizi arttırmaktadır. Bugün yürürlüğe giren kanunla Rakı’da litre başına alınan asgari maktu vergi tutarı 63.48 TL'den 66 TL'ye çıkarılırken, viskinin vergisi 105.8 TL’den 87.12 TL’ye düşürülmüştür. Viskiye uygulanan ÖTV tutarındaki düşüş, Türk Rakısı’ndakinin 7 katından fazladır" diye konuştu.

YILDA 80 MİLYON ŞİŞE TÜKETİLİYOR

Konunun milyonlarca üretici, aracı ve sektör çalışanını yakından ilgilendirdiğini de anlatan Demirtaş, IBS araştırma kuruluşu raporuna göre Türkiye’de yılda 40 milyon litre yani boyları 20-100 cl arasında değişen 80 milyon şişe civarında tüketilen rakı için yıllık 280 bin ton da üzüm kullanıldığını ifade etti. Demirtaş, "Alkollü içki üreticileri rakı üretimi için 2 bin kişiyi doğrudan istihdam etmektedir. Şehirleşmiş bölgelerde ortalama hane halkı büyüklüğü 4.5 olarak kabul edildiğinde, 9 bin kişinin geçiminin rakı üretimine bağlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Rakının üretim, dağıtım ve tüketimi faaliyetleriyle geçinen toplam 1.3 milyon kişi bulunmaktadır" dedi.

'UZO MODELİ'Nİ ÖNERDİ

GİSDER olarak rakının vergisinin Yunanistan’da Uzo’ya uygulandığı gibi diğer içkilerin yüzde 50’si dolayında tutulmasının doğru olacağını savunduklarını da vurgulayan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yönde ülkemize yapılan baskıları haksız buluyoruz. Bugün AB'nin tam üyesi ve finansal kamburu haline gelmiş olan Yunanistan'da, yerel içki olan Uzo'nun vergisi dahi yüzde 50 seviyesinde korunmaktadır. Yunanistan'da yabancı içki firmalarının pazara üretici olarak girişi sonrasında yaşananlara bakarsak, yaklaşan tehlikeyi daha net biçimde görebiliriz. Bugün Yunanistan’ın milli içkisi Uzo, yerini hızla ithal ürünlere terk etmiş durumdadır. Yunanistan'da artık raflarda en alt yerlerde kendine yer bulabilen Uzo, restoranlarda yerini çoktan viskiye bırakmış durumdadır. Aynı akıbetin Türk Rakısının başına da gelmemesi için Türk Rakısı’na uygulanan vergilerin mevcut seviyelerde korunması gerekmektedir."