Enerji ve haberleşme kabloları sektöründe faaliyet gösteren Prysmian Group'un Türkiye operasyonu Türk Prysmian Kablo, Prysmian Powerlink S.r.l. ile birlikte konsorsiyum oluşturarak, TEİAŞ tarafından ihalesi yapılan ve Asya ile Avrupa'yı Çanakkale Boğazı'nda denizaltından bağlayacak denizaltı kablo projesinin dizaynı, tedariki, montajı ve devreye alınması işlerini içeren 150 milyon TL değerindeki sözleşmeyi imzaladı. Proje tamamlandığında, Türkiye'nin ilk yüksek gerilim denizaltı kablo projesi olacak.

Dünya çapında 50 ülkede 98 fabrikası bulunan Prysmian Group'un Türkiye operasyonu olan ve 2011 yılını 687 milyon TL'lik net satışla kapatan Türk Prysmian Kablo, net satışlarının yüzde 35'inin ihracat kaynaklı olması nedeniyle grup içerisindeki en önemli ihracat merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda, grup içerisinde, enerji ve haberleşme kablolarını aynı anda üretebilen 12 tesisten biri olmasıyla da öne çıkan Türk Prysmian Kablo, imzaladığı bu yeni sözleşmeyle birlikte bugüne kadar hayata geçirdiği ilklere bir yenisini daha ekliyor. 380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi, Türkiye'nin elektrik iletim ağının Marmara Denizi çevresindeki ring çevrimini tamamlayarak, ülkenin Avrupa tarafındaki ana tüketim merkezleri için Asya tarafından güvenli ve uygun maliyetli bir enerji iletimi sağlamak açısından stratejik önem taşıyor. Bağlantı, Asya tarafında bulunan Lapseki ve Avrupa tarafında bulunan Sütlüce'deki merkezler arasında her biri 1000 MW kapasitede, yaklaşık 4 kilometrelik çift devre alternatif akım (AC) enerji iletim sisteminden oluşuyor. 380 kV XLPE izoleli kablolar Prysmian Group'un Avrupa'daki tesislerinde üretilirken, montaj ise grubun kablo gemisi Giulio Verne tarafından yapılacak. Sistemin devreye alınması, 2014'ün ikinci yarısında planlanıyor.

"150 MİLYON TL'LİK YATIRIM"

Prysmian Group Türkiye CEO'su Hans Hoegstedt, Prysmian Group Türkiye olarak, Türkiye'ye yeni bir teknolojiyi sunmaktan gurur duyduklarını söyledi. Hoegstedt,  "TEİAŞ'ın gerçekleştirdiği 150 milyon TL değerindeki 380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi ihalesini aldık. Dünyada bir ilk olan bu proje ile Çanakkale Boğazı'nda yüksek gerilim havai hatların yarattığı görüntü ve çevre kirliliğine son verilecek. Bu projeyle enerji denizin altından çok daha güvenli bir şekilde iletilecek. Prysmian Group olarak 2014 yılının Şubat ayında üretimine başlayacağımız kabloyu Prysmian Group'a ait, dünyanın en büyük kablo serme kapasitesine sahip gemilerinden olan Giulio Verne gemisi ile 2014 yılının Mayıs ayında Çanakkale Boğazı'na getirip döşeyeceğiz" dedi. Hoegstedt, projeyi süresinden önce bitirmeye çalışacaklarını ekledi.