Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Bodrum Ticaret Odası tarafından bugün Nurol Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Yeni Ticaret Kanunu' konulu konferansa konuşmacı olarak Mahmut Kocadon ve Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot katıldı. Bodrum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavinler Odası Başkanı Mustafa Uslu, Cumhuriyet Başsavcısı Hayati Keskin ve yaklaşık 500 işadamı, muhasebeci ve mali müşavirin katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Kocadon Yeni Ticaret Kanunu'nda özellikle Ege ve Akdeniz'deki yatırımlara ışık tutacak yasal düzenlemeler gerektiğini vurguladı.

İlk olarak 1956 yılında yürürlüğe giren ticaret kanununun değişen koşullara ayak uydurmakta zorlandığını belirten Prof. Dr. Kızılot, Yeni Ticaret Kanunu'ndaki maddelerin yarıya yakınının yerini koruduğuna dikkat çekti. Yeni kanunda olumlu olduğu kadar olumsuz yönlerin de bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kızılot, şunları söyledi:

"Nasreddin Hoca’ya yaşını sormuşlar, hoca 60 demiş. 10 yıl sonra yine sormuşlar yine 60 demiş. Olur mu hoca diyenlere de erkek adam sözünden dönmez yanıtını vermiş. Yeni Ticaret Kanunu'nda da fıkradaki gibi bazı maddelerin değişmemesi için ısrar edilmesi doğru değil. Ayrıca 14 Şubat 2012 tarihinden itibaren uuygulanır diye madde koymuşlar ama hala yayınlanmadı. En çok tartışılan maddelerden biri ortaklara borç verilmesiyle ilgili. Yönetim kurulu üyelerinin akrabalarına borçlanmaları istisnalara bağlandı. Kanun yürürlüğe girdikten sonra 3 yıl içinde ortaklar şirketlerine olan borçlarını nakit olarak kapatacaklar. 3 yıl sonra ödenmeyen borçlar için icra takibi yapılabilinecek, para cezası veya hapis cezası verilebilinecek. İşadamı aldığı borcu ve para cezasını ödemezse savcılık hemen onu hakimin karşısına çıkmadan hapise gönderilecek. Yani yeni kanundaki cezalar işadamları için çok ciddi. Dünyada hiçbir ülkede şirketinden para çeken işadamına hapis cezası yok. Güya bu madde diğer ortakları korumak için ama bence doğru değil."

Konuşmasını anlattığı fıkralarla süsleyen Prof. Dr. Kızılot, kendisini dinleyenleri güldürdü. Prof. Dr. Kızılot konuşmasının sonunda işadamlarını sorularını yanıtladı.