Muhittin Bıyıkoğlu, akaryakıt başta olmak üzere gübre ve kimyevi ilaçta tarımsal girdilerin AB ve ABD'den çok pahalı olduğunu belirtti. Bıyıkoğlu, "Eğer tarımsal girdilerimiz Avrupa ülkeleriyle aynı fiyatta olsa, çiftçimiz üretimde zirveye çıkar. Ama maalesef akaryakıtta dünya birinciliğini kimseye bırakmıyoruz" dedi. Bıyıkoğlu, 2011 yılı şeker pancarı fiyatının ton başına 125 lira olduğunu hatırlatarak, Kasım ayında açıklanması beklenen 2012 fiyatının ton başına en az 140 lira olması gerektiğini söyledi.

'ÜRETİMDE AVRUPA VE AMERİKA'YI GEÇTİK'

Muhittin Bıyıkoğlu, Türkiye'de şeker pancarı üretiminde dekar başına 4 ton verim alındığını, Polatlı'da bu oranın son beş yılda ortalama 5.5 tona çıktığını söyledi. Bıyıkoğlu, ilçede bu yıl itibarıyla yapılan üretimde çok sayıda pancar üreticisi çiftçinin dekar başına 11 ile 12 ton verim aldığını kaydetti. Bıyıkoğlu, "Bu rakamlara göre çiftçimiz Avrupa ve Amerika çiftçisini geride bırakmıştır. Avrupa'nın en çok şeker pancarı üreticisi olan Fransa ve Almanya'da dekar başına yapılan üretim 8 ton, Amerika'da ise 7.5 tondur. Kooperatif olarak doğru tohum, kaliteli gübre ve eğitimle çiftçimiz bir dekarda 11 ve 12 ton dolayında üretim yapmaya başlamıştır" diye konuştu.

ANKARA'DA KOTA YARI YARIYA DÜŞTÜ

Bıyıkoğlu, Ankara Şeker Fabrikası'nın 850 bin ton olan şeker pancarı kotasının 400 bin tona düştüğünü, bunun da üretimi olumsuz etkilediğini söyledi. Ankara'da şeker pancarı üretiminin yüzde 65'inin Polatlı'da yapıldığını belirten Bıyıkoğlu, Ankara'da eski yıllarda 125-135 bin dekar civarında pancar ekiminin yapıldığını, ancak bu rakamın 70 bin dekarlara düştüğünü vurguladı. Polatlı'da ise 90'lı yıllarda 366 bin ton olan üretim miktarının yine kota uygulaması nedeniyle 200 bin tona düştüğünü kaydeden Bıyıkoğlu, Türkiye'nin farklı bölgelerinde pancar ekiminin yapılmaması nedeniyle 50 bin tonluk kotanın Polatlı'ya verilmesinin çiftçiyi biraz rahatlattığını, ancak bunun bile yetersiz kaldığını söyledi.

BİR TON PANCAR EN AZ 140 LİRA OLMALI

Kooperatif Başkanı Bıyıkoğlu, 2011 yılı şeker pancarı fiyatının ton başına 125 lira olduğunu hatırlattı ve tarımsal girdilerin pahalı olmasından dolayı önümüzdeki Kasım ayında açıklanacak olan 2012 fiyatının ise en az 140 lira olması gerektiğini vurguladı. Avrupa'da akaryakıt başta olmak üzere tarımsal girdilerin devlet tarafından desteklendiğini söyleyen Bıyıkoğlu, "Avrupa çiftçisi mazotu 1 lira civarında kullanırken biz 4 liranın üzerinde kullanılıyoruz. Dünyanın her ülkesinde tarımsal üretimde KDV oranı yüzde 6 iken bizde bu oran yüzde 18'dir. Eğer çiftçimiz fiyat politikaları ile yeterince desteklenmiş olsa üretimde Avrupa'yı çok çok geride bırakırız" diye konuştu.

Bıyıkoğlu, ayrıca nişasta bazlı kimyasal bileşiklerle yapay tatlandırıcı üretildiğini ve bunun insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Bıyıkoğlu, "Ülkemizde beş tane tatlandırıcı üreten fabrika var. Avrupa ve Amerika'da kullanılan şekerin yüzde 2'si kadar oranda tatlandırıcı kullanılır, ama bizde bu rakam maalesef yüzde 15'tir" dedi.