Dünyada petrolü artırmaya yönelik başlatılan buharlı sistemle petrol üretimi, Türkiye'de ilk kez Batman'da TPAO Bölge Müdürlüğü'ne ait sahalarda uygulanmaya başlandı. Daha önce Raman ve Batı Raman'da Dodan sahasından getirilen karbondioksit enjeksiyon sistemiyle petrolü akışkan hale getiren TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, bu kez petrol kuyularına 350 derece sıcaklıkta buhar basıp üretimi daha da artırmayı planlıyor.

TPAO Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, Batı Raman sahasında pilot olarak seçtikleri dört kuyuda ilk çalışmalara başladıklarını söyledi. 6 ay sonra kuyulardan sonuç alınabileceğini belirten Akın, "Karbondioksit uygulaması dışında, Türkiye'de ilk kez yeni bir uygulamayla kuyulara buharın enjekte edilmesiyle petrol daha akışkan hale getirilip yüzeye çıkarılabilecek" dedi.

'BAZI ÜLKELER SONUÇ ALDI'

Buhar enjeksiyonu uygulamasından olumlu sonuç alınması halinde diğer kuyularda da uygulanmaya başlanacağını ifade eden Akın şunları söyledi:

"Bu proje için 6- 7 milyon TL arasında harcama planlanıyor. Yeni sistemden umutluyuz. Türkiye'de ilk kez Batı Raman'da başlattığımız bu uygulamayla sahada günlük petrol üretimi iki- üç kat artabilecek. Ağır petrolü daha da sıvılaştıracak bu sistemden sonuç alınana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bazı ülkeler bu sistemden sonuç aldı. Biz de sonuç alacağımıza inanıyoruz."

AA(GG/COŞ)