Petkim, son 3 yıldır Petkim Limanı’nın geliştirilmesi, daha ekonomik şartlarda işletilebilmesi ve gelir artırıcı faaliyetlerin etkin bir şekilde yapılabilmesinin yanı sıra potansiyel yatırımcılara burasının tanıtılması için de çalışmalar yürütüyor. Petkim, mülkiyeti kendine ait olan limanın kısmi bölünmesi suretiyle yeni bir liman şirketi kurulmasına karar verdi. Petkim Limancılık ve Ticaret Anonim Şirketi ünvanlı şirket 22 Kasım 2010 tarihinde kurulurken, Aliağa’daki şirket sahası içinde yapılması planlanan limanda kapasite artışı projesi için Ankara’dan beklenen haber geldi. Petkim yetkilileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gönderilen 'ÇED Olumlu Belgesi'nin şirkete ulaştığını kamuoyuna duyurdu.

HEDEF 1.5 MİLYON TEU KONTEYNER KAPASİTESİ

Kararı memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, ÇED’in ardından imar planlarının da tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti. Yavuz, "Nemrut Körfezi, Ege Bölgesi’nin ve Türkiye’nin en önemli lojistik merkezi olmaya aday. Doğal bir liman. Aliağa, Türkiye’nin en gelişmiş sanayi bölgesi. Bu bölgedeki limanların kapasitesini artırma yönündeki çalışmaları bölgenin lojistik merkezi olma yolunda önemli bir adım. Biz de limanı geliştirme hamlesini kararlılıkla sürdürüyorduk ve önemli bir aşamayı geride bıraktık. Hedefimiz 1.5 milyon TEU konteyner kapasiteli bir liman yapmak ve draftımızı da 3’üncü kuşak yani en büyük konteyner gemilerinin girmesini sağlayacak şekilde belirledik" diye konuştu.

YATIRIM PETKİM’DEN, İŞLETME DÜNYA DEVİNDEN

Limana altyapı çalışmaları, makine, teçhizat ve ekipmanla birlikte 400 milyon dolarlık bir yatırımı Petkim olarak yapacaklarını anlatan Yavuz, "Limanın işletmesini ise dünya ölçeğinde önemli bir işletmeciye vermeyi planlıyoruz. Bu konudaki çalışmalarda da son aşamaya geldik" dedi.

ALSANCAK’TAN BÜYÜK OLACAK

Ege’de şu anda 3’üncü nesil gemilerin yanaşacağı liman olmadığını belirten Kenan Yavuz, "Büyük gemiler Yunanistan’ın Pire Limanı’na gidiyor. Orada ürünler küçük parçalara ayrılarak geliyor. Biz yatırımı tamamladığımızda konteyner kapasitesiyle Alsancak Limanı’ndan daha büyük bir liman olacağız. Nemrut Körfezi’nde Petkim ve diğer limanlarla birlikte oluşacak yeni kapasite 2025 yılına kadar bölge ihtiyacını karşılayabilecek. Ondan sonra da inşallah Çandarlı Limanı devreye girecek" diye konuştu.

Özelleştirmesi başarısız olan ve devletin 300 milyon dolarlık yatırım yapmaya başladığı Alsancak Limanı’nda 820 bin TEU civarındaki kapasitenin yatırımın ilk etabında 1 milyon TEU’ya ulaştırılması, son aşamada ise 2.5 milyon TEU’luk kapasiteye sahip olması hedefleniyordu.



BT(İÖ/CK)