Petkim Ar-Ge Müdürlüğü, kablo sektörünün temel hammaddelerinden biri olan 'Çapraz Bağlanabilen Polietilen'in (XLPE) mekanik dayanıklılığını artıracak bir yeniliğe imza attı. Hes Kablo, NEXANS ve Pamukkale Kablo’da yapılan testlerin başarıyla sonuçlandığı bildirilirken, yıllık 30 bin ton üretim planlandığı belirtildi.

Petkim Ar-Ge Müdürü Ekrem Uygun, petrokimyasal ürünleri kullanan pek çok sektörde çığır açacak çalışmalara imza attıklarını belirtti. Uygun, pek çok projeyi TÜBİTAK, üniversiteler ve sanayi kuruluşlarıyla el ele vererek sürdürdüklerini kaydetti. Üretecekleri XLPE’nin de Türkiye’de üretimi olmadığını ve tamamen ithalat bağımlı bir ürün olduğunu dile getiren Uygun, yaklaşık üç yıldır çalışma sonucunda deneme üretimine geçildiğini belirtti. Proje giderlerinin yüzde 60’ının da TÜBİTAK tarafından karşılandığına dikkat çeken Ekrem Uygun, "Orta ve yüksek gerilim güç kablolarının imalatında kullanılan XLPE, kablolara mekanik dayanıklılık kazandırarak ürünün elektriksel yalıtımını mükemmel hale getiriyor. Lider firmalarda yapılan testlerde de büyük başarı kaydedildi" dedi.

Uygun, üretime 2012 yılında başlamayı planladıklarını da aktardı. Uygun, "Hedefimiz kablo sektörü için büyük önem taşıyan bu üründe ithalatı keserek ülkemize döviz tasarrufu sağlamak" diye konuştu.