Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Pazar günü karşılıklı gerçekleştirilen uçuşlarda rakiplerini de rekabete zorladıklarını anlatan Ali Sabancı, "Dubai’ye uçmaya başladığımızda rakibimizin 3 ay için en düşük ücreti 170 Euro idi. Bizim ise önümüzdeki 3 ay içindeki en düşük ücretimiz 79,99 Euro" diye konuştu.

"REKABET OLMAK ZORUNDA"

Dubai hattının tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Türkiye’de yolcuların pahalı uçtuğunu ancak, rekabet getirdikleri hatlarda yolcuların daha ucuza uçtuğunu belirtti. Toplantıda yaptığı sunumu 2 başlıkta toplayan Sabancı, iç ve dış hatlar da rekabetin olduğu yerlerden örnekler vererek, şöyle dedi:

"Rekabet olduğu zaman tüketiciye muazzam bir faydası oluyor. Rekabetle hem seninle ucuz uçuyor hem de eskiden pahalı uçtuğu hava yolları da fiyat düşürüyor. Dolayısıyla tüketici ve yolcu kazanıyor."

İç hatlarda biletlerin yüzde 27’sini 50 TL, yüzde 74’ünü de 100TL’nin altında sattıklarını belirten Sabancı, "Ancak, ticarette adalet ne yazık ki uygulanamıyor. Tüketici en uygun fiyat sunulamıyor. 2003’te iç hatlarda serbestleşmeye açıldı. Yolcu pazarı 9 milyondan 58 milyona çıktı. Rekabeti Avrupa’da bazı ülkelerde yakalayabiliyoruz ama birçok nokta bizlere kapalı. Sonuçta yolcular yüzde 30 pahalı uçmak zorunda kalıyor" diye konuştu.

"NEDEN REKABET YOK ?"

Özellikle Türki Cumhuriyetler, Rusya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da uçuş izni alamadıklarına dikkat çeken Ali Sabancı, "Örnek olarak Türki Cumhuriyetler’deki nüfus 63 milyon. Bu coğrafyada 165 milyar dolarlık iş hacmi var. Ama kısıtlı sayıda uçuş olduğu için sadece 1,5 milyon yolcu taşınabiliyor. Yolcular çok pahalı uçuyor. Kaybeden Tüketici ve Türkiye. Bu bölgeler rekabete açılmalı" dedi.

SLOTLAR YASTIK ALTINA

Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat da, Atatürk Havalimanı’nda İstanbul-Ankara rekabetinin olmadığını söyleyerek İstanbul’a yapılması planlanan üçüncü havalimanı ile ilgili bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Biz 3'üncü havalimanına gireriz veya girmeyiz' diyemeyiz. Çünkü önümüzde 4-5 sene var. Atatürk Havalimanı’na girme hevesimiz de yok. Atatürk Havalimanı’nda büyüyemezdik. Atatürk Havalimanı’nda slotlar yastık altına saklanıp, THY’nin büyümesine ayrılıyor. Bugün bakın Atatürk’te hiçbir havayolu ilave sefer için slot alamıyor.THY devamlı filosunu büyütüyor.Olmayan slotlar onlar için bulunuyor. Önce bir proje ortaya çıksın o zaman düşünülecek bir şey."

Atatürk Havalimanı’nın atıl duruma düşmemesini savunan Genel Müdür Haybat, "Atatürk Havalimanı'nı yıkıp 2'nci havalimanını yapmak büyük bir yanlış olur. 3'üncü havalimanına ihtiyaç var ama Atatürk Havalimanı’na da ihtiyaç var" diye konuştu.

DUBAİ SEFERLERİ

Pegasus Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Güliz Öztürk’te Dubai hattının doğru bir zamanda açıldığını kaydederek, şöyle dedi:

"Dubai, bizim çok yıllar evvel istediğimiz bir yerdi. Dubai de bizi istedi. O tarihte frekans limitleri olduğu için alamadık. Daha sonra 1.5 yıl önce sivil havacılıktaki müzakerelerde bizim talebimiz de dikkate alınınca izin verildi. Dubai hem lokal, hem de aynı zamanda Türkiye ötesinde de olan bir Pazar, dolayısıyla rekabetin yoğun olduğu bir pazar. Uçuş ağımızın da Avrupa da birçok noktayı kapsamasıyla Dubai’nin tam doğru zamanı olduğunu düşündük ve 4 seferle başladık. Nisanda 5 olacak.Şu anda hakkımız bu kadar. En kısa sürede günlük uçuşlara başlayacağız."

Abu Dhabi Büyükelçisi Vural Altay da, Pegasus Hava Yolları’nın Dubai seferlerinin başlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle devam etti:

"Sivil havacılık sektörü hepimizin de bildiği gibi son dönemlerde oldukça büyüyen bir sektör. Son dönemde Türkiye’de çok önemli adımlar atıldı. Pegasus’un da kurulduğu tarihten bu yana elde ettiği başarıları takdirle takip ediyoruz. Bu kapsamda son olarak Dubai’ye uçmaya başlamış olmaları buradaki Türk toplumu ve sivil havacılığı açısından sevindirici bir gelişme. Bu rekabetçi pazara Pegasus’un da girmesi mutlu edici. Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında mükemmel ilişkiler mevcut. Burda ülkemize yönelik çok büyük bir ilgi ve sempati var. Dolayısıyla buradan Türkiye’ye giden yolcular her gün artıyor. Pegasus’un bu girişimini yerinde ve zamanında buluyorum."

Pegasus İstanbul Sabiha Gökçen-Dubai tarifeli uçuşlarına 18 Ekim tarihi itibarıyla başladı. Karşılıklı seferler İstanbul’dan Dubai’ye Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Pazar günleri; Dubai’den İstanbul’a da Pazartesi, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri tarifeli uçuşlar düzenleniyor.

Dubai dünya turizminde önemli bir yere sahip olan destinasyonlar arasında yer alıyor. 2011 yılında Dubai’deki toplam yolcu sayısı 50.9 milyon oldu. 2010 yılı ile karşılaştırıldığı zaman yolcu sayısında yüzde 8’lik artış oldu. Dubai, toplam yolcu trafiği olarak dünyanın 13’üncü, uluslararası yolcu trafiğinde de 4’üncü büyük havalimanı. 2012 yılı sonunda kadar Türkiye’den Dubai’ye taşınması beklenen yolcu sayısı ise yaklaşık olarak 750 bin.

Pegasus Hava Yolları ise Dubai’ye 2012 yılı sonuna kadar 11 bin 500 misafir taşımayı hedefliyor. 2013 yılı için hedeflenen rakam ise; 62 bin yolcu. Pegasus uçuşlarının başladığı ilk günden Kasım ayının sonuna kadar 6 bin 477 yolcu Pegasus’u tercih etti.

Pegasus yolcularının yüzde 41’i (2 bin 656 yolcu) 100 Euro’nun altında, yüzde 94’ü de (6 bin 88 yolcu) 200 Euro’nun altında fiyatlarla seyahat etti.

2012 YILINDA YOLCU SAYISINI ARTIRDI

Pegasus 2012'de yurt dışında; Omsk, Bologna, Tel Aviv, Batum, Lviv, Dubai, Belgrad olmak üzere 7 uçuş noktasını; yurt içinde de Batman, Erzincan, Şanlıurfa, Hopa, Gazipaşa olmak üzere 5 yeni uçuş noktasını uçuş ağına kattı. 2012 yılında uçuş ağına kattığı bu yeni 12 nokta ile beraber Pegasus 26 ülkede 62 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Tarifeli uçuşlarına 1 Kasım 2005 tarihinde başlaya Pegasus için 2012 senesi de güzel geçti. Official Airline Guide (OAG) raporuna göre 2011 yılında 'Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen Havayolu' olan Pegasus, 2011 yılındaki hızlı büyümesini 2012 senesinde de devam ettirdi. 2006 yılından 2012 yılı Kasım ayı sonuna kadar 49 milyondan fazla yolcu Pegasus’la seyahat etti. 2012 ilk 10 ayında taşınan toplam yolcu sayısı 11 milyon 510 bin 122 oldu. 2012 yılının ilk 10 ayında iç hat pazar payı da yüzde 25 olarak gerçekleşti.



MÇ(AÖ/İD)