Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. ve şirkete bağlı Eğitim Şefliği ile Gübretaş A.Ş. ile ortaklaşa düzenlenen eğitim seminerlerinin ilki, Kayseri Pancar Merkez Bölge Müdürlüğü hinterlandında ekim yapan pancar üreticilerinin bilgilendirilmesi için, Kayseri Şeker Fabrikası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantının ilk gününde Kayseri Pancar Merkez Bölge Müdürlüğü ve Bünyan Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen eğitim seminerleri ikinci günde Develi ve Yeşilhisar’da, 3'üncü gün ise Şarkışla ve Gemerek Bölge Müdürlüklerinde düzenlendi.

'TOPRAĞIN TAHLİLİ ŞART'

Sırayla tüm bölgelerde düzenlenecek olan eğitim seminerlerinin ilkinde katılımcılara Gübretaş Konya Bölge Müdürü Hakan Leventoğlu tarafından, bir sunum yapıldı. Leventoğlu, pancar üreticilerinin birçoğunun bugüne kadar geleneksel yöntemler ile gübre kullandığının belirterek şunları söyledi:

''Yıllar boyunca bu meslek hayatımda, üreticilerin kendi topraklarını iyi tanıyabilmeleri adına, tahlil yaptırma zorunluluğunu anlattık. Doktora gidip sıkıntınızı anlattığınızda, doktorunuz size hemen tahlil yazıyordur. Çünkü sizin rahatsızlığınızı anlamak için o tahlilin yapılması şarttır. Ama bizim talihsizliğimizdir ki ne zaman üreticilerden toprak tahlili istesek tepki alıyoruz. Eğer toprağınızı iyi tanırsanız, yarayışlı besin maddelerinin miktarlarını, toprakta yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cins ve miktarını ortaya çıkartabilirsiniz. Bunları bilmek, karlı bir gübreleme adına esastır. Bu analiz ile daha önce 60– 70 kilogram attığınız gübreyi 40 kilogram atarak, tarlanız için yeterli olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle gayet basit bir işlem olan toprak analizinin görmezlikten gelinmesi, hepimiz için büyük bir zarardır.''

Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da, çiftçilerin toplantıya ilgi göstermelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu tür toplantıların ve tespitlerin yapılması için düzenlenen organizasyonların önemini anlattı.

VD(OE/COŞ)