Söke Ovası’nda bu sezon yaklaşık 400 bin dekarlık alanda pamuk üretimi yapılmasına rağmen, fiyatların düşük gitmesi üreticiyi sıkıntıya soktu. Geçen sezon kilosunu 1.60 liradan sattıkları ürünü, bu yıl maliyet artışlarına rağmen 1.20- 1.30 liradan satabilen üretici çıkış yolu aramaya başladı. Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Türkiye pamuk üretiminin yüzde 7’sini, Ege bölgesi üretiminin ise yüzde 70’ini karşılayan Söke Ovası’nda hasat sezonunun tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, üreticinin mutsuz olduğunu dile getirdi.

'ALTERNATİF, BUĞDAY VE AYÇİÇEĞİ OLABİLİR'

Bu şartlarda pamuk üretimine devam etmenin mantıklı bir yanı bulunmadığını savunan Kocabaş, dünya pamuk piyasasındaki olumsuzlukların Türk üreticilerine de yansıdığını söyledi. Kocabaş şöyle konuştu:

"Dünya pamuk piyasasındaki düşüşün nedenleri biliyoruz. Dünya pamuk üreticileri ile eşit şartlarda üretim yapamadığımızdan, bizler bu düşüşten ciddi etkilenmekteyiz. Bu koşullarda pamuk üretimin hiçbir esprisi kalmadı. Maliyetine satılan pamuktan elde edilen gelir borçlara ve zirai kredilere gidiyor. Bir an önce alternatif ürünlere yönelerek çözüm aramalıyız. Bu ürünler buğday ve ayçiçeği olabilir.".

Büyük Menderes’in taşkın tehdidi bulunmayan bölgelerdeki üreticinin buğday ekimi için harekete geçtiğini kaydeden Kocabaş, erkencil buğday ve pamuk çeşitleri ile ovadan bir yılda iki ürün alınabileceğini ifade etti. Kocabaş, "Buğday, ayçiçeği ve mısır, başta olmak üzere her türlü sebze üretimine uygun ovamızda alternatif ürün çeşitlerine yönelmeliyiz. Bizim tespitlerimize göre şu anda ovada en az 200 bin dekarlık tarım arazisi buğday ve diğer çeşitler için uygun" dedi.



NM(İÖ/COŞ)