" DAHA ÖNCE BU GEMİLER RUSYA'NIN TERSANELERİNDE YAPILIYORDU "


Konuyla ilgili anlaşma dün Edition Otel'de imzalandı. Anlaşma öncesinde bir konuşma yapan Beşiktaş Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Kalkavan, 90'lı yıllardan bu yana Palmali Holding ile Beşiktaş şirketinin yakın ilişkide olduğunu söyledi. Kalkavan, " Ben 90' lı yılların sonunda iş hayatına başladım. O günden bu yana Palmali Holding ve Mansimov ailesiyle iyi lişkiler içindeyiz. Bugün holdingin Türkiye'deki faaliyetleri, bu anlattığım konunun en önemli örneklerinden biridir. Palmali, dünyanın en büyük taşımacılık şirketlerinden bir tanesi, Rusya'nın ihraç yüklerinin yüzde 50'nin üzerinde, kimi petrol ürünlerinde yüzde 100'e yakın taşımacılığını yapan bir şirket. Bizim bu şirketle gemi taşımacılığı konusunda işbirliğimiz oldu. Son yıllarda da gemi inşası konusunda işbirliğimiz var " dedi.


Kalkavan, " Palmali Holding'in çok sayıda nehir gemisi var. Bu gemilerin beş on tanesi her gün boğazdan geçiyor. Bu gemiler bugün Beşiktaş tersanesinde yapılıyor. Daha önce bu gemiler, Rusya'nın tersanelerinde yapılıyordu. Bugün Rusya'nın ihraç yüklerini taşıyan gemiler Türkiye'de yapılıyor " diye konuştu.


Yavuz Kalkavan, " Biz bugün Palmali Holding ile çok önemli bir anlaşma yapacağız. Hazar denizinde çalışacak platform hizmet gemilerinin inşa anlaşması yapılacak. Bu sene çok önemli bir projeyi beraber yürüttük. Petrol platformları inşa gemisinin projeleri Beşiktaş tersanesinde tamamlandı. Bunlar daha başlangıç. Bu sektör yeni yeni gelişmeye başlayan bir sektör. Dünyada en büyük potansiyel Rusya'da ve Türki Cumhuriyetlerde. Ben inanıyorum ki bugün, Beşiktaş tersanesi ve Palmali Holding açısından son derece tarihi bir gün."


" TÜRKİYE'DEKİ PROJELERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ "


Anlaşma öncesinde konuşan Palmali Grup Birinci Başkan Yardımcısı Marif Mansimov da şunları söyledi:


" Palmali Holding ile Beşiktaş grup arasındaki anlaşmayı Rusya, Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkilerin gelişimi konusunda bir araç olarak görüyorum. Bu, işin başlangıcıdır. Biz bununla Türkiye'deki projelerimize devam edeceğiz. Bu gemiler eskiden Rusya'da yapılıyordu. Bugün Türkiye'de yapılıyor. Hazar denizinin kuzey bölgesinde Lukoil'in yıllardır petrol arama çalışmaları vardı. Bu çalışmalar 2005 - 2006 senesinde bitti. Bu platformların 20 senelik işletmesi bizde bulunmaktadır. Biz bu işi daha önceden Singapur'da yaptık. Şimdi bu işi Beşiktaş tersanesinde yapıyoruz. Çok memnunuz. Çok kalifiye çalışıyorlar. Bu yeni yapılacak gemiler de aynı şekilde o bölgede hizmet verecek."


Mansimov, " Denizcilik sektörü tüm dünyada çökmüş vaziyettedir. 100 milyar dolarlık şirketler bile siparişlerini yerine getiremiyor ama buna rağmen Palmali ile Beşiktaş arasındaki anlaşma Türkiye'deki binlerce çalışan arkadaş için iş sağlayacaktır. Bu minimum 2 - 3 sene garantili bir iştir" dedi.


" BEŞİKTAŞ YAPMASAYDI TÜRKİYE'DE BUNU YAPABİLECEK TERSANE YOKTU "


Palmali Grup CEO'su Allaattin Aykaç da şöyle konuştu:


"Bu, açık deniz inşaatı için yaptığımız yatırım 200 milyon doların üzerinde toplamda. Bunu ülkemiz sınırları içinde kalan katma değer olarak görüyoruz. Bunu Beşiktaş yapamasaydı Türkiye'de bunu yapabilecek ikinci bir tersane yok. Onun için bu stratejik ortaklıkta Beşiktaş kurumuna teşekkür ederim. Palmali Holding olarak da biz değişen süreci ve ekonomik değerleri gözününe alarak vizyonumuzu geniş perspektifimiz çizerek değiştiriyoruz. Klasik deniz ticaretinin yanında krizden daha fazla etkilenen sektörlere yatırım yaparak krizden ekonomik fırsatlar çıkacağına inanıyoruz. Bu da bu vizyonumuzun en önemli kontratlarından biri."


PÇK-ÖA (MK) (FOTOĞRAF)