Çorlu Bakkallar Odası’nı ziyaret etmek için İstanbul’dan karayoluyla Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ne gelen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, oda üyeleri esnaflar tarafından çiçeklerle karşılandı. Esnafın, günlük hayatta çok önemli bir rolü bulunduğunu ve ekonomik krizlere engel olduğunu söyleyen Palandöken, esnafların kendi sermayelerini kaybetmesine rağmen, ülkeye zarar vermediklerini belirtti.

Sermaye sahipleri ile esnaf ve sanatkarların yaptığı işlerin farklı olduğunu ifade eden Palandöken, “Bunun için de esnaf bir çiçektir ve çok önemlidir. Esnaf olmasa rekabet edecek bir kurum da olmaz. Bunun için herkesin bize sahip çıkması gerekiyor. Biz diyoruz ki bir yasa çıksın ki perakende sektöründeki feryat dursun. Ticaretin kuralları olacak. Çek yasasında büyük mücadele ettik, ‘Niye karışıyorsun?’ dediler. Çek ne demek herkes biliyor. Çek demek nakit para demek. Bugün cebinde para varsa çek kesersin öyle tefecilere beş yüz yaprak çek dağıtıp ondan sonrada o çekleri toplattırıp insanları iflas ettirip intiharlara sürüklemeyeceksiniz. Biz böyle bir ticaret gördük, böyle bir ticaretin içinden geldik. Onlar kızıyorlar ellerindeki yağlı kaymak gidiyor diye” dedi.

PERAKENDE SEKTÖRÜNÜN BÜYÜK HACMİ VAR

Türkiye’de perakende sektörünün büyük bir hacme sahip olduğunu belirten Palandöken “Perakende sektörü ülkede 200 milyar dolarlık bir hacme sahip. Yerli ve yabancı sermayenin lobisi en kolayını seçiyor. Yani Tekirdağ, Çorlu ve bu bölgeye gelip bir fabrika kurup burada insan çalıştırmak yerine daha çok buranın potansiyelinin alıp götürüyorlar. Yerel yönetimlere de bunların çöplerini toplamak kalıyor. Biz diyoruz ki bir sistem olsun. Avrupa ne yapıyorsa biz de onu yapalım. Bakın Avrupa’da Pazar günü açık bir yer var mı? Avrupa’da Cumartesi akşam beşten sonra diğer günlerde altıdan sonra ekmek bulamazsınız. Bizim istediğimiz Türkiye’de de esnafın Avrupa Birliği normlarında çalışmasıdır” diye konuştu.

MESLEK LİSELERİ YAPILANDIRILIYOR

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şöyle devam etti: "Meslek liselerinde ve çıraklık eğitim merkezlerinde yeniden yapılandırılmaya gidildi. Ülkemizde çıraklık eğitim merkezleri ve meslek liseleri yeniden yapılandırılıyor. Böylelikle yüzde yetmiş düz liselere, yüzde otuz da diğer liselere gidileceğine bu oraların ters döneceğini düşünüyoruz. Biz işimizi ustalarımızdan ve kalfalarımızdan öğrendik. Yeni nesil artık bilime, teknolojiye bakarak öğrenecekler. Bilime yönelik esnaf sanatkarlık kültürü ahilik kültürü yeni bünyesel şablona kavuşacak hepimiz rahat edeceğiz. Böylece meslek odaları güçlenecektir.”

YENİ ANAYASADAN HERKESİN BEKLENTİSİ VAR

Yeni Anayasa ile ilgili olarak tüm ülkenin bir beklentisinin olduğunu belirten Palandöken, “Yapılacak olan yeni anayasa herkesin beklentisine ve çağrısına kulak veren bir şekilde düzenlenmelidir. Yeni anayasa demokrasinin daha sınırsız olduğu ülkemizin, ekonomik anlamda daha iyi bir noktaya geleceği zemini hazırlamalıdır. Halkın katılımın yüzde yüz olacağı yeni anayasada sizlerinde katkısı olmalı ve herkes fikrini görüşünü bildirmeli. Tüm siyasi partilerin bugüne kadar ilk defa birleşerek yeni bir anayasa yapma çalışmasına girdiklerini görüyoruz” dedi. 



MY (LK/RT)