Bursa'da Yalın Platform'un 2'nci Paylaşım Toplantısı yapıldı. Almira Otel'de düzenlenen toplantı öncesinde otomotiv ana ve yan sanayi temsilcileri, sektörün yıllık ve önümüzdeki yıl değerlendirmesinde bulundu. Tofaş World Class Manufacturing (WCM) Koordinatörü Ayhan Sessizoğlu, 2012 yılında Avrupa'nın krizi tam olarak aşamadığına dikkat çekerek, belli bir toparlanma periyoduna girildiğini kaydetti. Toparlanmanın yavaş olmasını beklediklerini ifade eden Sessizoğlu, "İç piyasada geçen yıllara göre biraz daralma görülse bile toplamda iyi olarak değerlendirebiliriz. Avrupa'da biraz yavaşlama görülecektir. Bu da durumu biraz etkileyecektir. Firmalarımız ihracat ağırlıklı çalışıyor. Hem iç piyasanın desteği ile hem de Avrupa'nın önününün açılacak olması ile durgunluk aşılacak diye düşünüyorum" dedi.

Önümüzdeki yıl ile ilgili değerlendirmede de bulunan Sessizoğlu, bu yıl ile paralel bir ilerleme beklediklerini dile getirdi. Bu şekilde bir öngörüde bulunmanın doğru tahmin olacağını söyleyen Sessizoğlu, alternatif pazarlar ile ilgili de şu değerlendirmede bulundu:

"Otomotiv sektörünün şu sorunu var. Hangi pazarlar ilerliyor derseniz BRIC olarak belirtilen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin pazarları ilerliyor. Otomotiv büyük hacimli ürün olduğu için lojistiği kolay değil. O yüzden bu pazarlara ihracat zor. Farklı girişimler var. Ford'un ABD'ye ihraç ettiği bir ürün var. Bizim de girişimlerimiz var. Farklı pazarlar yaratılabilir."

Tofaş'ın hedefleri ile ilgili değerlendirmede de bulunan Sessizoğlu, önümüzdeki yıl da üretimlerinin bu yıl ile paralel olacağını kaydetti.

"YATIRIM YAPANLARIN BİRAZ CANI SIKILABİLİR"

Ermetal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gülener ise ilerleme planları yapıldığını ancak, 2012 yılının 2011 ile denk geçirdiğini söyledi. Bu yıl da krizin devam etmesi durumunda 2013'ün de aynı durumda durağan geçmesini öngördüklerini dile getiren Gülener, "2013'ün ikinci belki de en geç 3'üncü çeyreğinden itibaren yükseliş başlayabilir. Ana ya da diğer yan sanayiler yatırımlarını yaptılar, biraz sıkıntı olabilir. Yatırım yapanların biraz canı sıkılabilir" diye konuştu.

'DURAĞANLIĞI AŞACAĞIZ'

Yaklaşık 15 gündür AB üyesi ülkelere inceleme gezileri düzenlediğini ifade eden Gülener, Türk otomotiv endüstrisinin çok iyi notu olduğunu gördüklerini kaydetti. Türk mallarına olan güvenin düşünülenden çok daha iyi durumda olduğuna işaret eden Gülener, "Bizim Fiat'ın, Ford'un ya da Renault'un Türkiye dışındaki başka ülkelerdeki üretimine göre en yüksek puanı alan yine bizleriz. Bu bakımdan herhangi bir geri gidiş geri basış mümkün değil. Öyle birşey beklemiyoruz. Durağanlığı aşacağız" dedi.

'DÜNYAYA SATABİLECEĞİNİZ ARABA YAPMANIZ LAZIM'

Yerli marka otomobil üretimi ile ilgili değerlendirmede de bulunan Gülener, "Şeklen olamaz diye birşey yok. Biz bu aracın en iyisini yaparız ancak her türlü ham maddeyi dışardan alıyorsak bu pahalılıktır. Elektriğin fiyatı diğer ülkelerden yüksekse, bir endüstri arsasının fiyatı 400 dolara çıkıyorsa bu aracın ucuza çıkması mümkün değil. Ekonomik fiyata mal edilememektedir. Türkiye'nin olsun, Türkiye'de kalsın, milli gururumuz okşansın diye de araba yapılmaz. Dünyaya satabileceğiniz araba yapmanız lazım. Yapılacak ilk yatırım maliyeti 2.5 ile 4 milyar dolar arasında. Yaşam maliyeti de ilk 5 yılda en az bu kadar. Nereden bakarsanız 5 - 10 milyar dolar arasındaki toplam harcamayı öngören yatırım" diye konuştu.



ST(FK/SS)