OİB tarafından Ocak ayında otomotiv sektöründe yapılan ihracat oranları açıklandı. Türkiye genelinde Ocak ayı toplam ihracatı 10.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, otomotiv endüstrisinin burada yüzde 15 pay ile sektörel anlamda birinciliğini koruması dikkat çekti. 2009 yılı Ocak ayında 1 milyar dolarla rekor kıran otomotiv ihracatı, 2012 yılının Ocak ayında bunu 1.61 milyar dolara yükselerek son 4 yılın en iyi başlangıcını gerçekleştirdi.

YAN SANAYİDEKİ ARTIŞ OTOMOTİV İHRACATINA ETKİSİ BÜYÜK OLDU

Yılın ilk ayında sektörde en fazla ihraç edilen kalem yüzde 14 artış ve 693 milyon dolarla otomotiv yan sanayi oldu. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yaşanan yüzde 8 artış, binek otomobiller ve otobüs - midibüs - minibüs mal gruplarında yaşanan küçük düşüşlerin sektör ihracatı üzerindeki olumsuz etkilerini azalttı. 

AB binek otomobil pazarında yaşanan durgunluğa ragmen, AB ticari araçlar pazarındaki canlılığın devam etmesi, yine AB ülkelerine yönelik yan sanayi ihracatının pozitif yönde seyretmesi otomotiv ihracatına olumlu yansıdı. Diğer ürün gruplarında yaşanan yüzde 250'lik ihracat artışı da özel amaçlı motorlu taşıtlar ve demiryolu taşıtlarında görülen yüksek ihracat artışından kaynaklandı.

HOLLANDA'YA REKOR İHRACAT ARTIŞI

En fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasına bakıldığında ise Almanya Ocak ayında yüzde 28 artışla 234 milyon dolarlık ihracatla ilk sırayı aldı. İkinci sırayı yüzde 20 artış sonucu 136 milyon dolarlık ihracatla Birleşik Krallık alırken, üçüncü sırada yer alan Birlesik Devletleri, rekor artış gerçekleştiren Hollanda takip etti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 108 artış gösteren Hollanda'ya otomotiv ihracatı 37 milyon dolardan 78 milyon dolara çıktı.

FRANSA VE İTALYA'YA İHRACAT DÜŞTÜ

En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında yer alan Fransa ve İtalya'ya satışlarda da düşüş olması dikkat çekti. Fransa'ya yaşanan düşüşte bu ülkeye yönelik binek otomobil ihracatının yüzde 30, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının da yüzde 41 düşmesi etkili olurken, İtalya'ya yönelik düşüşte ise bu ülkeye yönelik binek otomobiller ihracatının yüzde 28 düşmesi etkili oldu.

TÜRK CUMHURİYETLERİ'NE YÜZDE 133'LÜK İHRACAT ARTIŞI

OİB Başkani Orhan Sabuncu ise, otomotiv ihracatında 2012 yılında son dört yılın en iyi başlangıcını yaptıklarına işaret ederek, "2009 yılı Ocak ayında 1 milyar dolar olan ihracat, 2012 yılında 1,61 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde ülke grupları bazında en dikkat çekici ihracat artışı yüzde 133 ile Türki Cumhuriyetler'e yönelik yaşanırken, Asya ve Okyanusya ülkelerine yönelik ihracat da yüzde 21 arttı. Buna karşılık Eski Doğu Bloğu ülkelerine yönelik ihracatta ise yüzde 19 oranında azalma görüldü. Ocak 2012'de Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 71 pay ve 1 milyar 150 milyon dolar ile ülke grubu bazında ihracatta ilk sırada yer aldı" dedi.

ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA'DAKİ İSTİKRARSIZLIK OLUMSUZ YANSIDI

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan siyasal istikrarsızlıkların otomotiv ihracatı üzerindeki etkilerine bakıldığında Ocak 2012'de Libya'ya yönelik düşüşün devam ettiği, yine Suriye'deki olumsuz durumun otomotiv ihracatına negatif yansıdığı gözlendi.