OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv sektörü ile ilgili değerlendirmede bulundu. Geçen ay gerçekleştirilen 1,8 milyar dolarlık ihracat ile son aylardaki en yüksek rakama ulaşıldığını kaydetti. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın iyi gitmediğini ifade eden Sabuncu, yaşanan bu olumsuzluğun yeni bazı modellerin devreye girmesi nedeniyle biraz kırıldığını söyledi.

OİB olarak 2012 yılının başında 20 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini açıklayan Sabuncu şöyle konuştu:

"İhracatta, kasım ayı sonu itibariyle 17,5 milyar dolara ulaştık. Yıl sonunda 19 milyar doları muhtemelen biraz geçeceğiz. Hedefe tam olarak ulaşamamazın nedeni,

dolar ile euro arasında ki büyük parite kaybımızın olması. Endüstri ihracatının yüzde 90'ı neredeyse Euro ile oluyor. İhracat rakamları ise dolar ile açıklanıyor. Bizim yaptığımız hesaba göre 1 milyar dolar parite kaybımız var. Onu da üstüne koyarsak, hedefimizi tutturduk diye düşünüyoruz."

'ALTERNATİF PAZARLAR DÜŞÜŞÜ AZALTTI'

Kasım ayı sonu itibariyle AB ülkelerine yaptıkları ihracattaki azalmanın yüzde 11 olduğunu belirten Sabuncu, buna karşın Rusya ve ABD gibi alternatif pazarlara yapılan satışlar nedeniyle genel ihracattaki düşüşün yüzde 5'de kaldığını söyledi. AB ülkelerine yaptıkları ihracatta, avantajlı ve dezavantajlı bölgelerin bulunduğunu vurgulayan Orhan Sabuncu şöyle devam etti:

"Özellikle Avrupa'nın güney ülkelerine yapılan ihracat maalesef kötü durumda. Kuzeyine olan ihracatımız kısmen iyi durumda. Son birkaç aya kadar Almanya'da ihracatımız pek etkilenmemişti ama, eninde sonunda Almanya da bu krizden etkilenecek. Etkilenmeye başladı. Bu ülkede üretimler düşme sürecine girdi. Gelecek sene daha da fazla etkilenir." diye konuştu.

'2012 HEDEFİNİ 2013'TE TUTTURURUZ'

Önümüzdeki yıl hedefi ile ilgili değerlendirmede de bulunan Sabuncu, şunları söyledi:

"Yeni yılın, bu sene gibi olacağını düşünüyoruz. AB ülkelerinde yapılan tahminler aşağı yukarı bu şekilde. '2013 yılı, 2012 gibi geçecek' diye düşünenler var. Biraz düşme bekleyenler de var. Biz hedefimizi bu sene yine 20 milyar dolar olarak belirledik. 2012'de 1 milyar dolar parite kaybı olarak sayarsak, 19 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Parite 1,32 olursa biz bu sene direk 20 milyar dolar olan hedeflediğimiz rakamı 2013 için tuttururuz diye düşünüyorum. AB ülkelerinde işler peki iyi gitmiyor. ABD ve Rusya'ya gerçekleştirilen satışın daha da artacağını tahmin ediyoruz."



STCD(FK/COŞ)