Türkiye- Tataristan Otomotiv ve Yatırım İşbirliği Forumu Hilton Otel’de yapıldı. Foruma Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Türkiye İhracatçı Meclisi Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Rus yetkililer, işadamları katıldı.

Forum’da konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiye’nin genç ve dinamik işgücü ve yatırımcılarıyla birlikte ekonomi hacminin giderek arttığını belirtti. Türkiye ihracatının 30 yıldır kesintisiz olarak büyüdüğünü vurgulayan Sever, şunları söyledi:

"İhracatımızın, 30 yılda 100 milyar dolara ulaştığını gördük. 100'ler kulübünde şimdiden yerimizi aldık. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefiyle ilk 10 ekonomi arasında yer alma hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Otomotiv sektöründe dünya liderleri Türkiye’ye yatırım yapıyor. Bursa’daki 13 otomotiv firması teşviklerden yararlanıyor. Otomotiv sektörümüz artık sadece üretim değil Ar-Ge ve araştırmanında önemini anladı. 45 firma Ar-Ge ve üretim merkezi oldu." 

Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine de değinen Sever, Rusya Federasyonu'nun, Türkiye ihracatında yüzde 4 paya sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"İthalatta da yüzde 11 payımız bulunuyor. Daha dengeli bir ticaret oluşturma açısında yatırım işbirliğini artırmak isteriz. Avrasya'nın iki büyük gücü arasındaki ticaret potansiyel çok önemli. Rusya Federasyonu’nun dünya ticaret örgütü ne üyeliği ve vizelerin kaldırılmasıyla ticari alanda daha büyük işbirliği gerçekleştireceğiz. Tataristan ve Türkiye arasındaki ikili işbirliğini arttırmak istiyoruz. Türk yatırımcılar Rusya’ya yatırım yapmanın yolunun Tataristan’a yatırım yapmak olduğunu anladı." 

"TÜRK İŞADAMLARI BATININ DIŞINDAKİ YERLERİ GÖRDÜ"

Türkiye İhracatçı Meclisi Başkan Vekili Ali Nedim Güreli de, Türkiye’nin yıl sonunda 150 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaştığına dikkat çekerek, ilk 8 ayda 100 milyar dolar ihracatı geçtiklerini anlatırken şöyle konuştu:

"Muhtemelen 150 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağız. 6 aydaki 3.1 bir büyüme Türkiye için çok ciddi bir başarı. İlk 7 ayda 8.8 milyar dolar yabancı yatırım alabilmiş bir ülkedir. Bu gelişme istihdama da olumlu etkilerde bulunuyor. Türkiye'de son yıllarda ciddi bir ekonomik gelişmeler var. 772 milyar dolar Gayri Sarfi Milli Hasılaya ulaştık. Kişi başına 10 bin 500 dolar düşüyor. Türkiye'nin diğer cezp edici tarafı 75 milyon nüfusun çoğunluğunun genç olması. Son 10 yılda iş adamlarında ve ülkenin dünya ekonomisine bakışı da değişti. Biz dünyaya hep batı penceresinden bakıyorduk. Son 10 senede batının dışında güneyimizde, kuzeyimizde doğumuzda da pencere olduğunu, bunlara da bakmamız gerektiğini öğrendik. Batı penceremiz sonun kadar açık olmakla beraber, bugün olduğu gibi doğu pencereleriyle de daha büyük işler yapabileceğimizi tecrübe ettik. Binlerce yıllık geçmişi, kültürü olan, tarihi bağlarımızın bulunduğu ülkelerle işbirliği yapmak büyük keyif veriyor."

"TATARİSTAN’I SIÇRAMA TAHTASI OLARAK KULLANABİLİRSİNİZ"

Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ise, Tataristan’da otomotiv sanayi yatırımlarının gelişmiş olduğunu, bölgede bulunan 200’e yakın firmanın arasında Türk firmalarının da yer aldığını söyledi. Türk yatırımcılarının modern, genç, eğitimli kadrolarla iş yaptığını söyleyen Minnihanov, Türk yatırımcıların Rusya’ya girmek için Tataristan’ı sıçrama tahtası olarak kullanabileceğini anlattı.

Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, Türkiye ile Rusya arasında 2011 yılında yüzde 12 ihracat artışı sağlandığını söyleyerek, iki ülke arasındaki 35 milyar dolarlık ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkartmak istediklerini vurguladı. Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti başbakanlarının önümüzdeki günlerde İstanbul’da bir araya geleceğini hatırlatan İvanovskiy, Akkuyu’da yapılacak olan nükleer santrali ile ilgili çalışmalarında 2013 yılında başlayacağını kaydetti.

"2012 HEDEFİMİZ 20 MİLYAR DOLAR"

Otomotiv İhracatçıları Birliği Yönetim Kurul Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinin 6 yılın ihracat şampiyonu olduğunu ve 9 aylık verilerde bu liderliğini koruduğunu kaydetti. Üretimin ağırlıklı orak Marmara Bölgesi’nde gerçekleştiğini dile getiren Sabuncu, “Türkiye’nin kurulu kapasitesi 1.6 milyon yıl. Türkiye 2011 yılında dünyada 17’nci, Avrupa Birliği üretimin de 6’ncı büyük ülke. Hafif ticari araçlar ve otomobilde Avrupa’nın üretim lideriyiz. İhracatımız geçen yıl 20.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2008 yılı en fazla ihracat yılımız oldu. 170 ülkeye ihracat yapıyoruz. Avrupa Birliği’nin ihracattaki payı yüzde 72. Üretimin yüzde 67’si ihracat, yüzde 37’si iç piyasaya gidiyor. Önümüzdeki yıl 1 milyon 100 bin adet otomotiv ihracatı, 20 milyar dolarlık bir girdi hedefliyoruz. 2003’teki hedefimiz 75 milyar dolar" dedi.

Tataristan’a yatırım yapan firmaların kendi yatırımlarını ve teşvik sağlanan bölgeleri anlattığı Türkiye- Tataristan Otomotiv ve Yatırım İşbirliği Forumu’nda Çoşkunöz Holding ile Ford Sollers arasında ticari sözleşme ve Kamaz firması arasında ise iyi niyet anlaşması imzalandı.



SÇ,FK(FK/İD)