Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, AB ülkelerinde özellikle binek otomobil pazarının daralmasına rağmen, Mart ayında farklı pazarlarda artışlar yakaladıklarını aktardı. Sabuncu, "Amerika, Afrika gibi pazarlardaki artışla birlikte, özellikle yüzde 20 yükselen otobüs - midibüs ve minibüs ihracatımız yüzümüzü güldürdü" dedi.

Türkiye’nin, 12,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiği Mart ayında yüzde 15’lik pay ile yine en yüksek dış satışı otomotiv endüstrisi yaptı. OİB hazırladığı Mart ayı ihracat raporuna göre, otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 seviyesinde gerileyerek, bir milyar 916 milyon dolar olarak gerçekleşti. Özellikle AB ülkelerine yönelik binek otomobil grubunda ihracat düşüşü gözlenirken, otobüs, midibüs ve minibüs grubundaki yüzde 20’lik dış satış artışı ise sektörde yüzleri güldürdü.

YILIN İLK ÇEYREĞİNDE HEDEF TUTTU

İhracatın ve sanayinin lokomotifi otomotiv endüstrisinin Mart ayı ihracat raporu OİB tarafından hazırlandı. Rapora göre Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında gerileme olmasını AB ülkelerindeki pazarlarda daralma olmasına bağlayan OİB Başkanı Orhan Sabuncu, "Özellikle AB’de binek otomobil pazarında yüzde 9.7, ticari araçlar pazarında ise yüzde 11.3’e varan gerilemeler nedeniyle Mart ayında bu pazarda toplamda yüzde 5 kayıp yaşadık. Ancak Amerika, Eski Doğu Bloğu ve Afrika bölgelerine ihracat artışı sağlayarak, ay bazında geçen yılki seviyemizden fazla uzaklaşmadık. Üç aylık dönemde ise yüzde 3 artışla 5 milyar 169 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirerek hedeflerimize emin adımlarla ilerlediğimizi görüyoruz" diye konuştu.

OİB ihracat raporuna göre ise Mart ayında ürün grubu bazında önceki dönemlerdeki gibi en fazla ihracatı otomotiv yan sanayi gerçekleştirdi. Yan sanayi bu dönemde yüzde 7 artış ve 789 milyon dolarla ilk sırayı alırken, bunu yüzde 15 gerileme ve 604 milyon dolarla binek otomobiller izledi. Bu iki ürün grubunu yüzde 4 artışla 378 milyon doları bulan eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 20 artış ve 120 milyon dolarla otobüs, midibüs ve minibüs ürün grubu izledi. Raporda ayrıca Mart ayında diğer başlığı altında da yüzde 19 artışla 24 milyon dolarlık ihracat yapıldığı ifade edildi.

YAN SANAYİ YÜZDE 42 PAY ALDI

Yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11’lik artışla 2.2 milyar dolara ulaşan yan sanayi, bu dönemdeki dış satış payını da yüzde 42’ye yükseltti.Binek otomobil ürün grubu aynı dönemde yüzde 8 azalış ve bir milyar 642 milyon dolar ile ikinci sırada yer alırken, bunu yüzde 1 gerileme ve 980 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 17 artış ve 262 milyon dolarla otobüs- midibüs- minibüs grubu izledi. Diğer başlığı altında ise 3 aylık dönemde yüzde 122 artışla 111 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde toplamda ise OİB, otomotiv ihracatı yüzde 3 artış ile 5 milyar 169 milyon dolar oldu.

"OTOMOTİV İHRACATINDA ALMANYA İLK SIRADA"

Ülke bazında ihracatta ise yüzde 12 artışve 309 milyon dolar ile Almanya ilk sırayı aldı. Bunu yüzde 10 daralma ve 209 milyon dolarla Fransa ile yine yüzde 16 daralma ve 203 milyon dolarla İtalya izledi. Yılın ilk çeyreğinde ise yine yüzde 11 artış ve 772 milyon dolarla Almanya ilk sırada yerini alırken, bunu yüzde 10 daralma ve 579 milyon dolarla Fransa, yüzde 18 gerileme ve 479 milyon dolarla İtalya izledi.



ST(FK/SS)