Türkiye genelinde temmuz ayında yüzde 5.5 daralmayla 10 milyar 850 milyon dolarlık ihracata imza atılırken, otomotiv endüstrisi de bu gerilemeden payını yüzde 22 seviyesinde aldı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, tüm ürün gruplarında gerileme yaşandığının altını çizerek, bunun arkasında AB ülkelerindeki ekonomik krizin yattığını söyledi. Döviz kurlarındaki parite etkisine de dikkat çeken Sabuncu, temmuz ayında euronun dolar karşısında değer kaybetmesinden dolayı da 185 milyon dolarlık bir kayıp yaşandığını hatırlattı. Sabuncu, şunları söyledi:

"Ana sanayide yaşanan büyük orandaki düşüşler başlıca pazarımız konumunda bulunan AB ülkelerinde yaşanan sıkıntılardan kaynaklanmaktadır. Nitekim Temmuz 2012’de AB’de en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülkenin tamamına yönelik ihracat düşüşleri meydana gelmiştir. AB ülkelerinde yaşanan yüzde 32’lik gerileme Haziran 2009’daki yüzde 40’lık düşüşten bu yana AB ülkelerine yönelik en yüksek oranlı daralma oldu. AB ülkelerinin otomotiv ihracatımızdaki payı da Aralık 2008’deki yüzde 60’tan bu yana en düşük seviye olan yüzde 63’e gerilemiştir.”

Yılın ilk yarısında AB binek otomobil pazarının yüzde 6.8, ticari araçlar pazarının da yüzde 10.8 daraldığını hatırlatan Sabuncu, “AB kaynaklı bu daralmalar bizim ihracatımıza yansımaktadır. Bu nedenle pazarlarımızı çeşitlendirmek için yoğun şekilde çalışıyoruz. AB dışındaki Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Afrika gibi pazarlarda ihracat artışı göstersek de bu bölgelerin pazar büyüklüğü AB boyutlarında olmadığı için yansıması rakamlarımızda büyük değişikliklere neden olmuyor. Amacımız AB’nin ihracat ağırlığını tüm bölgelere yaymak” dedi.