AKTOB Ar-Ge Birimi tarafından hazırlanan eylül ayı enflasyon analizine göre, ülke genelindeki yıllık fiyat artışları yüzde 9.54 olurken, otellerdeki maliyet yüzde 13.76 arttı. AKTOB Ar-Ge Birimi'nin hazırladığı raporda, geçen yılın eylül ayında yıllık bazda enflasyon yüzde 6 dolayında gerçekleşirken, bunun otellere yansıması yüzde 8.3 olduğu anımsatılarak, otellerin maliyet artışıyla, enflasyon oranı arasında geçen yıl yüzde 2 dolayında olan fark, oteller aleyhine olmak üzere bu yıl 4 puana çıktı.

Otellerde en yüksek maliyet sıçramaları yüzde 21 ile temizlik malzemelerinde, yüzde 19 ile enerji ve yakıtta gerçekleşti. Yiyecek- içecek ürünlerdeki artış ise yüzde 12.5 oldu.

Yiyecek grubundaki en ciddi artış yüzde 15'e yakın yükselişle meyve- sebze, yağ, çay ve şeker alt gruplarında gerçekleşti. Süt ve bakliyat alt gruplarındaki artışlar da yüzde 10'u aştı. En düşük yükseliş ise yüzde 2.3 ile et ve et ürünlerinde oldu. İçecek grubu maliyetleri de son bir yılda yüzde 13-14 bandında arttı. Otellerde maliyetleri enflasyonun altında kalan diğer kalem ise yüzde 2.84 artışla teknik servis malzemeleri oldu.



BT(SU/CK)