İSTANBUL, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) işbirliği ile düzenlenen "Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Borsalar Toplantısı" Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'nden 15 ülkenin borsa ve sermaye piyasası otoritelerinin başkanları, üst düzey yöneticileri ve uluslararası kurum temsilcilerinin katılımlı ile gerçekleştirildi. Toplantıda bölge ülkelerinde yatırımcıların korunması, kamunun aydınlatılmasında borsaların rolünün artırılması için öncelikler, borsaların özelleştirilmesi ve yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmalar gündeme getirildi.


KURUMSAL YÖNETİMİN ÖNEMİ ARTTI

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray toplantının açılışında yaptığı  konuşmada iki yıldır OECD ile kurumsal yönetim konusunda gerek Orta Asya gerek Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi'nde çalışmalar yürüttüklerini, özellikle kriz sonrası kurumsal yönetimin öneminin arttığını, halka açılma sonrasında şirketlere ve genel olarak sermaye piyasalarına güven açısından iyi kurumsal yönetim uygulamalarının gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Akgiray, gelişmiş borsalarda yaşanan kayıttan çıkmaların önlenebilmesi ve gelişmekte olan ülkelerde şirketler tarafından ihtiyaç duyulan sermayenin karşılanabilmesinde, ekonomik büyümeye sermaye piyasaları olarak destek verilmesinde kurumsal yönetim uygulamalarının gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı.

Kurumsal yönetimin geliştirilmesi yönünde SPK tarafından yapılan son değişikliklere de değinen Akgiray, bu alanda yapılan uluslararası işbirliğinin İstanbul Finans Merkezi çalışmalarına da katkı sağladığını belirterek, kurumsal yönetim konusunda bölgede ikili işbirliği çalışmalarında da bulunabileceklerini ifade etti.


İMKB TECRÜBELERİNİ PAYLAŞACAK

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB) Başkanı İbrahim Turhan ise borsaların önemli yapısal değişiklikler geçirdiği bu dönemde, OECD'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde faaliyet gösteren borsalara sunduğu danışmanlık hizmetinin son derece faydalı olduğunu söyledi. İMKB'nin kurumsal yönetim konusunda uzun zamandır çalıştığını belirten Turhan, tecrübelerini diğer borsalarla paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Toplantıda ayrıca ortak projenin bir ürünü olarak geliştirilen "Orta Doğu ve Kuzey Afrika Borsalarının Kurumsal Yönetimdeki Rolü" raporu açıklandı.