Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü İşadamları Derneği'nin (BEKSİAD) düzenlediği toplantıya konuk olarak katıldı. Orakçıoğlu, Almira Otel'deki toplantıda 'Sektörün Dünü Bugünü ve Sektörde Başarının Yolu' konulu sunumu öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Orakçıoğlu, 'Tekstil sektöründe yeni girişimleriniz olacak mı?' sorusu üzerine güçlerini üretimden aldıklarını, ürün kalitelerinin müşterileri tarafından beğenilmesinin büyük avantajları olduğunu söyledi. 2 hafta kadar önce ülke genelinde Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği'nin uluslararası bir araştırma şirketine yaptırdığı çalışma sonucu ülkenin en beğenilen ve en fazla tercih edilen markası olarak seçildiklerini belirten Süleyman Orakçıoğlu, şöyle konuştu:

"Bu bizim için gurur verici bir şey ama aslında sadece kendi ülkemizde değil, biz dünyada da bunu başarmak istiyoruz. Bunu yapan öncü firmalardan biriyiz. Bunu yaparken özellikle sadece kendi ülkemizi pazar olarak görmüyoruz. Burada kendimizi çevre ülkelerle birlikte 350 milyonluk potansiyelli bir pazar olarak görüyoruz. O yüzden de biz kendi markalarımızın yurt dışındaki bilinirliğini artırınca 'Made In Turkey' imajına katkıda bulunarak herşeye katkıda bulunmuş olacağız."

"UZAKDOĞU ANAHTAR ROLÜ OYNAYACAK"

Bir soru üzerine, Uzakdoğu pazarının kendileri için hedeflenenden ziyade anahtar rolü oynadığını belirten Orakçıoğlu, "Dünyanın en ünlü tasarımcılarından Pierre Angelo ile çalışıyoruz. O da Japonya'da ve Uzakdoğu'da usta olarak değerlendirilen bir tasarımcı ve aynı zamanda iplik uzmanı. Pazarı biliyor, hem de tasarım adına orada yapılacak koleksiyonların hangi şekilde beğeni kazanacağı konusunda büyük bir tecrübesi var" diye konuştu.

"YABANCILAR TASARIMLARIMIZA MAGIC KALIP DİYOR"

Kalıpları ile her zaman öne çıktıklarını söyleyen Orakçıoğlu, kişileri fit ve enerjik gösteren kalıplarıyla örne çıktıklarını, yabancıların buna 'Magic kalıp' dediklerini bildirirken şöyle devam etti:

"Bu da çok büyük araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bir kalıp. İnsanı hem daha zayıf, hem daha fit ve daha uzun gösteriyor. Tabii bu araştırmaların hepsi devam edecek. Bunların içinde diğer inovasyon çalışmaları da var. İnosvasyon çalışmalarına baktığımız zaman leke tutmayan beyaz gömlek, radyasyondan koruyucu giysiler, seyahatte kırışmayan giysiler bunların hepsi devam edecek. Bu aslında sadece bizim değil, Türk tekstil, hazır giyim sektörünün endüstri olma yolundaki attığı önemli adımları olacak. Biz daha önce sadece 'Tekstil ve hazır giyim sektörü' diyorduk ama şimdi 'Moda Ekonomisi', 'Tasarım Ekonomisi' diyoruz. Bunların hepsi bizler için çok önemli kavramlar. Bu kavramları daha önce takip eden konumdaydık şimdi yapan konumdayız."

Geçen yıl yüzde 9 büyüme sağlandığını, bu yıl ise yüzde 4'lük bir büyüme hedeflediklerini belirten Orakçıoğlu, önümüzdeki yıl da Türkiye'nin yüzde 5 oranında büyümesini beklediğini açıkladı.

"AVRUPA'DAKİ KRİZ TALEPTEKİ DARALMADAN DA KAYNAKLANABİLİYOR"

Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ve bunun büyük bir avantaj olduğuna dikkat çeken Orakçıoğlu, piyasaların bundan dolayı hareketli olduğuna işaret etti. Avrupa'da  bu yaş oranının 48 olduğunu belirten Orakçıoğlu, "Biz Avrupa’daki durağanlığın sadece kriz nedeniyle olduğunu zannediyoruz. Aslında, yaşlanan nüfusun talebindeki daralmasından da kaynaklanabiliyor. Bu yaş daralmasının geçmesini beklemek de çok hayalci bir beklenti olur. O yüzden yinede Avrupa bizim için çok önemli bir pazar ama Avrupa’da krizden sonra bir hareketliliği beklemek bence çok iyimser bir düşünce olur" dedi.



ST(FK/İD)