Bağdatlıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye süs bitkileri ihracatının Şubat ayında değer bazında yüzde 8 azalış göstererek 6 milyon 760 bin 989 dolar olduğunu, yılbaşından Şubat ayı sonuna kadar olan iki aylık dönemde de süs bitkileri ihracatının yüzde 8 azalarak 11 milyon 533 bin 601 dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Bağdatlıoğlu, ihracattaki bu azalışın olumsuz kış koşullarının ve soğuk havanın üretime olumsuz etkisinden kaynaklandığını vurguladı.

Geçen yıl Şubat ayında 8 milyon canlı bitki ihraç edilirken, bu yıl aynı dönemde 5 milyon canlı bitki ihraç edilebildiğine işaret eden Bağdatlıoğlu, üretimde yüzde 30 düşüş olmasına rağmen ihracat değeri bazında sadece yüzde 15'lik düşüş görüldüğüne işaret etti.

Bağdatlıoğlu, şu bilgileri verdi:

"Aynı şekilde, geçen yıl şubat ayında 50 milyon dal kesme çiçek ihracatı yapılırken, bu yıl aynı dönemde 32 milyon dal ihracat yapıldı. Miktar bazında yüzde 35 azalış yaşanırken, değer bazında ihracat yüzde 15 azaldı. Bu da tüm bu olumsuz hava koşullarına rağmen ihracatın değer olarak beklenenin altında azaldığını gösteriyor. Şubat ayında süs bitkileri sektöründe en önemli ihracat pazarlarımız sırasıyla Almanya, Ukrayna, Hollanda, İngiltere, Irak, Azerbaycan, Türkmenistan ve Rusya oldu. Irak, Türkmenistan, Azerbaycan gibi pazarlarda Türk müteahhitlik hizmetlerinin gelişimine paralel olarak canlı bitkiler ihracatımız artmaya devam etti."

Bağdatlıoğlu, canlı bitki ihracatında en önemli pazarlar olan Almanya'ya yüzde 35, Azerbaycan'a yüzde 191, Türkmenistan'a yapılan ihracatta yüzde 6 artış görüldüğünü, canlı bitki ihracatının bu pazarlarda payını arttırmaya devam etmesinin beklendiğini kaydetti. Bağdatlıoğlu, "İklim koşullarının mevsim normallerine dönmesiyle birlikte, ihracatımızın, toparlanarak eski artış hızını yakalayacağına inanıyorum" dedi.


BT(SU/BT)