Gülseli KENARLI / İSTANBUL,  TÜRKİYE Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) sonuçlarına göre ulusal müşteri memnuniyeti endeksi, önceki döneme göre 0,1 puanlık düşüşle 76,6 olarak gerçekleşti.


Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve uluslararası araştırma kuruluşu KA Araştırma Limited ortak girişimi tarafından yürütülen TMME, 2012 yılı 3. çeyrek sonuçları açıklandı. Buna göre Tukaş, Tamek, Algida, Unilever, Pınar, Ülker, Procter and Gamble, Hayat Kimya ve Şenpiliç müşteri memnuniyetinde birinci sırada yer alan markalar oldu. Ulusal endekste bir yıldır süren yükseliş 3. çeyrekte 0,1 puanlık düşüşle sona erdi. 81 ilde, 8 bin 165 tüketici ile bilgisayar destekli telefon anketi (CATI) yapılarak ve özel ekonometrik analiz modeli ile belirlenen TMME 2012 yılı 3. çeyrek sonuçları kapsamında, 2012 yılının 3. çeyreğinde Dondurma, Et ve Tavuk Ürünleri, Ev Temizlik Ürünleri, Kişisel Bakım Ürünleri, Konserve/Sos/Salça, Margarin, Sıvı Yağ ve Süt ve Süt Ürünleri sektörlerinde ölçümler yapıldı.


BİRİNCİLİKLER PAYLAŞILDI


Hızlı tüketim ürünleri (FMCG) grubunda ölçülen Konserve/Sos/Salça sektöründe Tukaş ve Tamek, Ev Temizlik Ürünleri sektöründe Procter and Gamble ve Hayat Kimya birinciliği paylaştı. Margarin sektöründe ise Ülker ve Unilever yine birinciliği paylaşırken, Süt ve Süt Ürünleri sektöründe Ülker ve Pınar markaları da birinciliği paylaşan diğer markalar oldu. Dondurma sektöründe Algida, Et ve Tavuk ürünleri sektöründe Şenpiliç birinci sırada yer aldılar.


ARTIŞ SONA ERDİ


TMME 2012 yılı 3. çeyrek sonuçlarına göre 2012 yılı 2. çeyreğinde 76,7 olarak ölçülen ulusal müşteri memnuniyeti endeksi 0,1 puanlık düşüşle 76,6 oldu. Buna göre ulusal endekste 2011 yılı 3. çeyrekten beri kaydedilen yükşeliş yerini düşüşe bıraktı. 2012 3. çeyrekte ölçülen sekiz sektörden beşinin sektörel memnuniyet endekslerinin 2011 yılına kıyasla gerilediği görüldü. Yapılan açıklamaya göre TMME, 2005 yılından beri değişik sektörleri ve bu sektörlerdeki kurumları kapsayacak şekilde her 3 aylık dönemde yapılıyor. 2012 yılı 3. çeyrekte Türkiye çapında 81 ilde 8 bin 165 tüketiciyle görüşülerek 25 markanın ve diğer kategorilerinin müşteri memnuniyeti ölçüldü. Tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmetlerden memnuniyetini sayısal olarak açıklayan TMME'yle, ülke genelinde de müşteri memnuniyeti bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.


GK (MK)