Superonline'in fiber internet yatırımlarıyla ilgili Adana'da bir dizi toplantıya katılan Genel Müdür Murat Erkan, son 4 yılda 1.4 milyar liralık yatırım yapıp, 30 bin kilometre uzunluğunda fiber optik şebeke döşediklerini belirtti.

Murat Erken, "Dünyaya bakıldığında fiber internet şebekelerin döşenmesi için devletler teşvik veriyor, bu tür yatırımların önünü açıyor. Çünkü geniş bant internet, önümüzdeki dönem en önemli itici güç olacak. Ancak ülkemizde bu böyle değil. Geçen yıl yatırımlar için ayırdığımız 500 milyon liralık bütçenin 120 milyon lirasını yerel yönetimlerle yaşadığımız çeşitli anlaşmazlıklar nedeniyle yatırıma dönüştüremedik. Üstelik yatırımlarımızın yüzde 82'si yerli üreticiye, yerli sermayeye katkı sağlıyor. Bizim hizmetlerimizin çoğu ithal değil, ülkemizde var olan malzemeleri kullanıyoruz. Dolayısıyla iş gücüne baktığımız zaman yaklaşık 600 ilave işgücü sağlayacak bir yatırımdı. Bunu yapamamış olmak bizi üzüyor, ama yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" diye konuştu.

'FİBER İNTERNETİ KENDİ EVİME GETİREMEDİM'

Belediyelerle yaşadıkları anlaşmazlıklara kendi yaşadığı ilçeden örnek veren Murat Erkan şunları söyledi:

"Türkiye genelinde 30 bin kilometre fiber optik ağ döşemiş bir şirketin genel müdürü olarak kendi evime fiber internet götüremiyorum. Burada belediyelerin vizyonu ve halkın talebi çok önemli. Kadıköy'de çok büyük bir talep var, ama gerekli izinleri alamadığımız için kendi evime ve Kadıköy'deki 300 bin haneye bu hizmeti götüremiyorum. Yeni kurulan yaşam merkezlerinde insanlar taşınmadan fiber interneti evlerine kadar çekip hazır ediyoruz. Ama bazı bölgelerde belediyelerle anlaşmak zaman alıyor. Türkiye'nin her köşesine fiber interneti götürmek için hazırız, ama belediyelerin de gönüllü olması lazım. Bu hizmetin önemini anlamaları gerekiyor. Yatırımın önünün açılması için yerel yönetimlerin belirli bir vizyona sahip olması gerekiyor. Biz daha çok şehre gitmek istiyoruz. Fakat bu şehirlere gittiğinizde gerek vatandaşların, gerekse yerel yönetimlerin bu konuda çok yapıcı yaklaşımları gerekiyor. Biz hemen hemen bütün belediyelerle bu konuları konuşuyoruz, bazı belediyeler vizyoner yaklaşıyor, kentin ve vatandaşların hizmetine olan bir kamu görevi olarak görüyorlar. Çünkü fiber internet çok önemli ve pahalı bir teknoloji. Bu yatırımın vatandaşlara hızlıca gelmesi lazım."