Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından beşinci kez değerlendirilen ve 'BB+/AA durağan' olan kredi notunu koruyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez de bir başka kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s’ten geçer not aldı. Moody’s, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yerel para cinsinden ulusal ölçekli kredi notunu iki kademe, yerel ve yabancı para cinsinden küresel ölçekli uzun vadeli kredi notunu ise bir kademe yükseltti. 21 Haziran 2012 tarihinde açıklanan Moody’s’in kredi görüşü açıklamasına göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'A3.tr' olan kredi notunu iki kademe birden yükselterek pozitif görünümlü 'A1.tr' yapmayı başardı. Dünyanın önde gelen ülke, banka ve finans kurumlarını uyaran, bazılarının ise notunu düşüren Moody’s, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli 'Ba2' olan kredi notunu 'Ba1'e; 'A3.tr' olan ulusal uzun vadeli notunu da 'A1.tr'ye yükseltti.

Moody’s tarafından yapılan açıklamada, kredi notunun yükseltilmesinde İzmir’in düzenli ve istikrarlı faaliyet performansı ve yeterli likiditeye sahip finansal konumunun yansımasının etkili olduğu ifade edildi. Ülke ve bölgenin büyük ekonomik tabanlarından birine sahip olan İzmir yönetiminin dengeli ve öngörülü tutumunun İzmir’in kredi profilini olumlu etkilediği belirtildi. Aynı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinin gelir akışlarının çoğalmasıyla geçtiğimiz beş yıl içerisinde belirgin şekilde genişlediği ve belediye yönetiminin harcama dinamikleri üzerinde sağladığı kontrolün faaliyet karını rekor düzeyde arttırdığı kaydedildi.

Raporda, 2007 ve 2011 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2 milyar 600 milyon TL yatırım yaptığı ve bu rakamın belediye harcamalarının ortalama yüzde 45’ine denk geldiği kaydedildi. Açıklamada, 2012 ve 2013 yıllarında özellikle ulaşım altyapısına yönelik sermaye harcamalarında bir yükseliş işaret edilmesine rağmen, borç yükünde bir artış beklenmediğinden söz edildi ve belediyenin güçlü faaliyet sonuçları sayesinde yatırımların finansmanının öz kaynaklarla da desteklenebileceği belirtildi.