Bursa’da dün yapılan 6’ıncı Dünya Moğol Kongresi kapmasında düzenlenen 'Türkiye – Moğolistan Ekonomik İşbirliği Forumu', Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Toplantı Salonu’nda yapıldı. Forumun açılışında konuşan Moğolistan kurucu Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, ülkeleri ile Türkiye arasında ekonomik işbirliği konusunda neler yapılabileceğinin konuşulması gerektiğini söyledi. Madencilik, enerji, inşaat ve inşaat malzemeleri sektörlerinde geniş çalışma alanlarının oluşturulabileceğine işaret eden Ochirbat, turizm ve bilim alanlarında özellikle iki ülkenin geçmiş bağlarından yola çıkarak önemli çalışmalara imza atılabileceğini kaydetti.

'KEÇİ İLE DÜNYAYA AÇILABİLİRİZ'

Geri dönüşümde özellikle güneş ve rüzgar enerjisi konusunda Türkiye’nin ileride olduğuna dikkat çeken Ochirbat, bu alanlarda işbirliğinin olabileceğini dile getirdi. Hayvancılık kaynaklarının gelişmiş olduğunu söyleyen Ochirbat, bu alanda işbirliği yapılabileceğini belirterek şunları söyledi:

"Bursa tekstil kenti olduğu için kaşmir alanında Türkiye ile ortak üretim yapılarak, dünyaya satılabilir. Ayrıca keçi eti Güney Asya’da oldukça pahalı. Keçi sütünün besin değeri yüksek olduğundan bu alanda da ürünler üretebiliriz. Yeni Zelanda’da keçi sütünden yapılan mamalar pahalı ve besin değeri yüksek. Keçi derisi yırtılmaz ve delinmez özelliklerinden dolayı oldukça kullanışlı. Deriyi iyi işleyen İtalya ve Türkiye bulunuyor. Ortak çalışma ile keçiden üretilecek 4– 5 ürünle neden dünyaya açılmayalım?"

Moğolistan’da 20 milyon keçi bulunduğunu kaydeden Ochirbat, üretime geçtiklerinde otlatma sorunu yaşanabileceğine işaret ederek, burada çiftlikte yetiştirerek, hayvan sayısında artışın yaşanabileceğini söyledi. Moğolistan piyasasının düşük, fakat çevresinde büyük devletlerin bulunduğunu belirten Ochirbat, ülkelerindeki bir atasözünü hatırlatarak, "Bizim bir atasözümüz vardır 'Bin kere duymaktansa, bir kere görün' diye. Sizleri Moğolistan ortamını görüp, iş ortamı hazırlamaya davet ediyorum" diye konuştu.

TOPLANTIYA 2 AYLIK BEBEĞİYLE KATILDI

İstanbul’da yaşayan ve programa 2 aylık bebeği ile katılan 30 yaşındaki G. Serjmyadag dikkat çekti. Serjmyadag'ın, Moğolistan’ın en büyük firmalarından Nomin Fashion’ın Türkiye temsilcisi olduğu belirtildi. 

ST(FK/COŞ)