İnegöl Fuar Alanı'nda düzenlenen Modef Expo Fuarı açılış töreninde konuşan

Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç de sektörün en büyük temsilcisi olan MOSDER’in İnegöllü başkanı olmaktan gurur duyduğunu belirterek, "MOSDER üyeleri Türkiye üretiminin, istihdamının ve ihracatının büyük bölümünü gerçekleştiriyor. Üyelerimizin yüzde 30’u da İnegöllüdür. Bu demektir ki İnegöl mobilya sektörü Türkiye mobilya sektörünün kalbi demektir. Ülkemiz mobilya sektöründe yüksek üretim hacmine sahiptir. Türk mobilyasının gelişim yolu ihracattan geçer. Firmalarımızın daha fazla dış piyasalara önem vermesi gerekiyor. İnegöl’ün MODEF Expo fuarını yıllardır açması, İnegöl’ün ne kadar çağdaş, yenilikçi düşündüğünün de bir işaretidir" diye konuştu.

MOBİLYA İHRACATI 8 YILDA 13 KAT ARTTI

Güleç, Türkiye’nin ve dünyanın mobilya ihracatı göz önünde bulundurulduğunda dünyada 110 milyar dolar civarında uluslararası bir ihracatın var olduğunu dile getirerek "Biz bunun 1,7 milyar dolarını oluşturuyoruz. Ama çok hızlı gelişen bir ihracat yapımız var. Son 8 ayıyla beraber şu anda mobilya ihracatımız yüzde 13 artmış, 1 milyar 39 milyondan, 1 milyar 79 milyon dolara çıkmıştır. 8 aylık ithalatımız da yüzde 12 azalmış, 595 milyondan, 523 milyon dolara inmiştir. Bu anlamda mobilya sektörümüz, dış ticaret açığımızın kapanması açısından örnek bir sektör olduğunu tekrar kanıtlamıştır" dedi.

2023’TE DÜNYA’DA 5’İNCİ SIRAYA YERLEŞECEĞİZ

Ahmet Güleç, mobilyada 2023 hedeflerini de açılışta yaptığı konuşmasında belirtti. 2023 hedeflerine göre, o yıla gelindiğinde mobilya ihracat rakamının 6 Milyar dolarlar seviyesinde olması gerektiğine işaret eden Güleç, "Mobilyacılarımız biz nasıl 10 milyar dolar ihracat nasıl yaparız noktasına hedeflenmiş vaziyetteler. 10 milyar dolar seviyesine gelmemiz bizim ihracatta dünya 5’ncisi olmamız demektir. 5 yıl içerisinde mobilya sektöründe dünyada ilk 7’nci sıraya gelme ihtimalimiz var. Ondan sonraki 5 yılda, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 10 milyar dolarlık rakamla dünya 5’ncisi olmama konusunda hiç bir neden yok" açıklamalarında bulundu.

MOBİLYANIN BAŞKENTİ OLDUĞUMUZU RAKAMLAR SÖYLÜYOR

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl da, İnegöl’ün Türkiye’de mobilyanın başkenti olma yolunda emin adımlarla yoluna devam ettiğini söyledi. Anıl, "Türkiye’nin toplam mobilya ihracatının yüzde 12’si İnegöl’den yapılıyor ve yine Türkiye’deki toplam üretimin yüzde 35’i İnegöl’de yapılıyor. Bu sektörde çalışan sayımız 30 binler civarında. Sektörün yarattığı katma değer ve verdiği dış ticaret fazlası da bunun bir göstergesi" dedi.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bu yıl ilk kez Modef Expo fuarına Ekonomi Bakanlığı ve İstanbul ihracatçılar Birliği desteği ile Azerbaycan, BAE, Cezayir, Fas, Fransa, Gürcistan, İran, Kazakistan Kuveyt, Libya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Ürdün’den alım heyeti programı gerçekleştirileceğini de belirtti.

MOBİLYANIN EHLİYETİNİ İNEGÖL VERMELİ

Törende konuşan Bursa Vali Vekili Eyüp Sabri Kartal da, mobilya sektöründe Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde dünyadaki yerini aldığını kaydederek, "O kadar dinamik bir sektör ki 10 yıl içerisinde ilk 3’e bile girebileceklerine inanıyorum. Mesleki eğitim çok önemli. Bundan çok daha önemli bir şey var ki oda mesleki eğitimde akretitasyon meselesi. Bununla ilgili yasalar çıktı. Bursa’da BESOB’un aldığı dekorasyonla ilgili bir belge var. Bence mobilya sektörüyle ilgili yeterlilik anlamında ehliyeti burası vermeli. Burada ayrıca mobilya ile ilgili bir ihtisas üniversitesi de kurulmalı diye düşünüyorum. Böylelikle dünya çapında rüştünü de ispat eder. Bunun yanı sıra tasarım konusu çok önemli. Üniversitelerde tasarımla ilgili bölümler açılmalı. İmalat buradaysa tasarımcısını da üniversitenin buraya getirip sunması gerekir" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından törene katılanlar fuarı gezerek standları inceledi.