Bej mermeriyle yurt dışında adını duyuran Burdur'da, 400'ü kadın, 5 bin kişi mermer ocaklarında çalışıyor. Mermercilik il ekonomisinin lokomotifi haline gelirken, 'Burdur Beji' olarak bilinen mermerler, Çin ve Hindistan'a blok halinde, 50'ye yakın ülkeye de işlenerek ihraç ediliyor.

Ege İhracatçılar Birliği Denetim Kurulu Üyesi Ali Gür, Burdur Beji'nin dünyada artık bir markaya dönüştüğünü, bu sayede kenteki mermer şirketlerinin sayısının 100'ü aştığını kaydetti.

Sektördeki gelişmeyi özetleyen Gür, "Tüm dünyada en aranılan mermer türüne dönüşen Burdur Beji'ni, ocaklardan çıkardıktan sonra, blok halinde Çin ve Hindistan'a ihraç ediyoruz. İşlenmiş mermerler ise Amerika ve Avrupa kıtalarındaki 50 dolayında ülkeye gönderiliyor. Burdur merkezli faaliyet gösteren firmaların yıllık mermer ihracatı 100 milyon doları buluyor. Diğer illerden gelen firmaların alıp ihraç ettikleriyle birlikte bu miktar 400 milyon dolara ulaşıyor" diye konuştu.

MERMER 5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Gür, Burdur'daki ocaklarda ve fabrikalarda çalışan işçi sayısının 5 bini aştığını aktardı. Gür, "Bu durum Burdur için sevindirici. Son zamanlarda kadınlar da bu sektöre ilgi göstermeye başladı. Her geçen gün mermer sektöründe çalışan kadın sayısı artıyor. Kadınlar özellikle mozaik ve eskitme işçiliğinde istihdam ediliyor. Burdur'da mermer sektöründe 400'ün üzerinde kadın işçi bulunuyor" dedi.

MERMER İHRACATI YÜZDE 15 ARTTI

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, mermer ihracatının geçen yıla göre 2012'de yüzde 15 arttığını söyledi. Burdur'un tamamında zengin Burdur Beji rezervleri olduğunu kaydeden Keyik, şunları söyledi:

"Burdur mermerciliğindeki teknolojik gelişmeyle birlikte, ihracat artışı da kent ekonomisi ve istihdam için büyük önem taşıyor. 2012 yılında mermer ihracatında yüzde 15'lik artış yaşandı. Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 3'lerde kaldığı düşünülürse, Burdur mermer ihracatının önemli artış olduğu görülüyor. Dolayısıyla devletin Burdur mermerciliğine ilgi ve desteğinin de artması gerektiğini düşünüyoruz."