Borç verme faizi yüzde 10,25'ten yüzde 15'e, marjinal faiz oranı da 7,75'ten yüzde 12'ye çıkarıldı.
Kararın ardından ABD doları, 2,25 liradan 2.18'e geriledi.

Merkez Bankası toplantıda "son gelişmelerin ve fiyat istikrarını sağlamak için gerekli önlemlerin " görüşüleceğini açıklamıştı.

Piyasalar, bir süredir lirada gözlenen düşüşe karşı MB'ndan faiz oranlarını yükseltmesini bekliyordu. Ancak ekonomi uzmanları kararın beklentilerin çok üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.

Merkez Bankası'nın döviz oranlarını belirlemek amacıyla geçen hafta yaptığı toplantıda oranları istikarlı bir düzeyde tutma kararı alınmıştı.

Uzmanlar, Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesinde ekonomik büyümeyi azaltır kaygısıyla Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmekten kaçındığı öne sürülüyordu.

Hükümet 2013'teki yüzde 3,6 olan büyüme oranının bu yıl yüzde 4'e çıkmasını öngörüyor. Bu rakamlar 2010 ve 2011 yıllarında yüzde 8 civarında olan büyüme oranından keskin bir düşüşü ifade ediyor.

Merkez Bankası bundan önceki son acil toplantısını 2011'de yapmış, faiz oranlarını yüzde 6,25'ten 5,75'e düşürmüştü.

Türkiye, ABD Merkez Bankası FED'in piyasaları canlandırmak için yaptığı tahvil alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürme yönünde Aralık'ta aldığı karardan en fazla etkilenecek "kırılgan ülkeler" arasında sayılıyor.

Bu durumda yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardan çekilmesi, bunun ise bu ülkelerin borsalarında ve para birimlerinde daha fazla düşüşe neden olması bekleniyor.