Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada; Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’de belirlenen ve 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olan aylık azami akdi ve gecikme faiz oranları değiştirilmeyerek, söz konusu oranların 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren üç aylık süre için de geçerli olacağı vurgulandı.

Buna göre; 1 Ekim 2012-31 Aralık 2012 tarihleri arasında kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı; Türk Lirası için yüzde 2,34, ABD doları için yüzde 1,70 ve Euro için yüzde 1,64, aylık azami gecikme faizi oranı ise Türk Lirası için yüzde 2,84, ABD doları için yüzde 2,20 ve Euro için ise yüzde 2,14 oldu.

Merkez Bankası tarafından belirlenen oranların azami oranlar olduğu ifade edilerek, bankaların bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulamasının mümkün olmadığı belirtildi. Bankarın bu oranları geçmemek koşuluyla faiz oranlarını serbestçe belirleyebilecekleri ifade edilerek, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranlarının yine Merkez Bankası tarafından kamuoyuna duyurulacağı belirtildi.

Açıklamada, vatandaşlara öneride bulunularak, kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlediği hatırlatıldı ve kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları tavsiye edildi.


(BY/SS)