Adana Sanayi Odası (ADASO) ile Dünya Gazetesi'nin birlikte organize ettiği 'Para Politikaları Toplantısı', Seyhan Otel'de yapıldı. Toplantıya Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, resmi kurum temsilcileri ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un 20 dakikalık gecikmesi nedeniyle geç başlayan toplantının açılışını yapan Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, sanayicilerin Merkez Bankası'ndan beklentilerini anlattı.

Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 'Ekonomik Görünüm' başlıklı sunum yaptı. 

'PEK ÇOK ÜLKENİN YAPMADIĞINI YAPIYORUZ'

Türkiye ve dünyanın ekonomik durumuna ilişkin tespitlerini katılımcılarla paylaşan Erdem Başçı, küresel gelişmeler, para politikası ve ekonomideki son gelişmeleri irdeledi. Avrupa'daki kriz ortamı gelişince bazı önlemler aldıklarını anlatan Başçı, kredi kullanımı, faiz oranları ve döviz kurlarıyla ilgili aldıkları önlemlerde başarı sağlandığını bildirdi. Avrupa borç kriziyle birlikte bazı müdahaleler de yaptıklarını kaydeden Başçı, "Türkiye'de aşırı borçlanma eğilimi vardı. Durumu değerlendirerek, bazen sıklaştırıcı bazen gevşetici tedbirler aldık. Türkiye olarak pek çok ülkenin yapmadığını yapıyoruz. Cari açık dengesinde kademeli düşüş ve para politikalarında zaman zaman kısıtlayıcı, zaman zaman da gevşek politikalar izliyoruz" dedi.

'İSTİHDAM REKORU KIRILDI'

Türkiye'de çok güçlü bir istihdam artışı olduğunu vurgulayan Başçı, şöyle konuştu:

"İstihdamda 2007- 2010 döneminde yüzde 4'e yakın bir artış var. Bu bir rekor. Bu rekor aynı zamanda 2008- 2009 kriz döneminde de geçerli. Avrupa'da sorunlu ülkelerde düşüş var. Bu açıdan Türkiye çok başarılı oldu. Yatırımlarda hafif düşüş var ama sermaye stoğunda sapma yok. Kapasite kullanım oranlarının biraz altındayız. Yüzde 4-5 trendinde büyüme çizgisi var."

'EN GEÇ MAYIS'

Özellikle çalışanların enflasyonun düşmesine sevinmesi gerektiğini ifade eden Başçı, enflasyon düşünce alım gücünün daha da artacağını belirtti. Enflasyonla ilgili yüzde 6.5- 7 oranında beklenti olduğunu bildiren Başçı, şunları söyledi:

"Enflasyon ne zaman tek haneli rakamlara düşecek? Bizce nisan ayında veya en geç mayıs ayında tek haneli rakama düşecek. Geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla yüzde 10-11 bandındaki enflasyon nisan veya mayıs ayında tekrar tek haneyi görecek. Ayrıca sanayi üretiminde son veriler düşük geldi. Ama bunun geçici olduğunu düşünüyoruz. Bunun hava koşullarından kaynaklandığını tahmin ediyoruz. İşsizlik oranı da da düşüyor. Cari işlemler açığı da kademeli olarak düşecek. Esnek para politikasının da katkısıyla Türk lirası istikrarlı bir seyir izliyor. Türk lirası en istikrarlı seyir izleyen para birimi oldu. Ayrıca 88 milyar ABD doları rezervimiz var."

'İNCE AYAR' UYARISI

Küresel büyümeye ilişkin aşağı yönlü risklerin devam ettiğini de bildiren Başçı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şubat ayında petrol fiyatlarında meydana gelen artış, diğer imtia fiyatlarında gözlemlenmemiştir. Bu durum arz yönlü jeopolitik faktörlerin petrol fiyatları üzerinde daha belirleyici olduğuna işaret etmektedir. Mart ayında ise petrol fiyatları nispeten yatay seyretmektedir. Son dönemde Euro bölgesindeki sorunların çözümüne yönelik para ve maliye politikaları ile yapısal alanda önemli adımlar atılmış olmasına rağmen küresel büyümeye ilişkin aşağı yönlü riskler devam ediyor. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde zorunlu karşılık düzenlemelerine ilişkin 'ince ayar' niteliğinde adımların atılması söz konusu olabilecektir. Bu kararların sonucunda Merkez Bankası'nın döviz ve altın rezervleri güçlenirken diğer yandan bankacılık sistemimiz, maliyet ve likidite kanallarından olumlu yönde etkilenecektir."

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Başçı'ya, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, işlemeli vazo hediye etti.