THY’ye ait bir uçakla saat 11.00’de Meksika’ya giden Bakan Babacan, hareketinden önce Atatürk  Havalimanı'nda yaptığı açıklamada özellikle Avrupa’da Euro bölgesinde yaşanan ekonomik krizle ilgili olarak sorulan bir soruya,“Herkes kendi evini derleyip toparlarsa, herkes kendi evini düzenlerse, kendi yapması gerekenleri yaparsa sorun önemli ölçüde çözülecektir“ diye cevap verdi.




DOĞRU POLİTİKA, DOĞRU ADIM


Ali Babacan daha sonra bu konuda sorulan, “ Meksika, Polonya ve Türkiye gibi bölgesel ekonomiler hızla gelişirken, Çin, Hindistan hızla büyüyor. Bugün İngiltere’nin notu negatife çevrildi. Siz Avrupa’nın durumu için ne söyleyebilirsiniz? “ sorusu üzerine şunları söyledi:


“Avrupa’daki ekonomik durum oldukça zorlu süreçten geçiyor. Mutlaka pek çok ülkede tedbirler alınması ve reformlar yapılması gerekiyor. Tamamen kurtarılamaz bir konum söz konusu değil. Biz hala birlikteyiz. Eğer doğru politikalar uygulanırsa, doğru adımlar atılırsa bir düzen süreçle başlayabilir. Ama öylesine ağır bir borç yüküyle, öylesine yüksek bütçeli açıklarla karşı karşıya ki Avrupa, bunun aşılması borç yükünün makul seviyelere indirilmesi yıllarca sürecek, hatta bazı ülkeler için 10 yıl sürecek. Doğru politikalar uygulandığında tedrici düzenlemeler olabilir. Ama doğrular yapılmazsa doğru adımlar atılmazsa mevcut durumdan daha zorlu bir tabloyu görmek söz konusu olabilir. Bu aslında ülkenin elinde. Herkes kendi evini derleyip toparlarsa, herkes kendi evini düzenlerse, kendi yapması gerekenleri yaparsa sorun önemli ölçüde çözülecektir. Tabiî ki Euro bölgesinde de mutlaka ülkelerin birbirleriyle koordineli ve uyumlu politikalar izlemeleri gerekiyor. Tek para birimi kullanıyorlarsa, tek para birimini kullanmanın gereğini diğer anlamda da yapmalılar. Özellikle maliye politikası alanında da tek para biriminin gerektirdiği adımları AB üyesi olan ülkeler atmalıdır. “


AVUSTURYA İLE EŞBAŞKANIZ




Babacan, özellikle G-20 toplantılarında küresel ekonomi ile ilgili bir değerlendirme yapacaklarını, ülkelerin bu küresel ekonomiden zarar görmeden çıkışları için neler yapması gerektiğinin görüşüleceğini ve ülke ülke neler yapılması gerekir ki bu krizden en az zararla çıkabilirizin çözümünü konuşacaklarını belirterek, şunları şöyle konuştu:


“ Uluslararası finansal mimariyi güçlendirmeyle ilgili bir gündem maddesi var. Bu konuda Avustralya ile birlikte eşbaşkanız. Bununla ilgili gelinen noktayı ve önerileri tartışacağız.

Finans sektörünün regülasyonu ve özellikle geniş kesimlerin finansal hizmetlerden yararlanabilmesiyle ilgili gündem maddesi de G-20 toplantılarında ele alınacak. Bir başka gündem maddesi enerji ve ürün fiyatları.Gelişme ve çevreyle ilgili konuları da son gündem maddesi olarak ele alacağız.”

Babacan, Meksika dönem başkanlığında G-20'nin bugüne kadar sadece finanstan sorumlu bakanlar ve merkez bankası başkanlarının katılımıyla toplantı yapılırken, ilk kez farklı bakanların katılımıyla toplantı yapılacağını ve bu kapsamda dışişleri Bakanları ile çalışma bakanlarının da toplanacağını kaydetti. 


Babacan; ancak yine G-20'nin ana ekseninin finans bakanları ve merkez bankası başkanlarının toplantısı olmaya devam edeceğini, haziran ayında da G-20 Zirvesi düzenleneceğini söyledi.


YEMEKTE ANA KONUŞMACI OLACAK




G-20 toplantılarından önce Uluslararası Finans Enstitüsü'nün düzenlediği bir günlük bir seminer programı olduğunu, burada da pek çok bakan, merkez bankası başkanı ve özel sektör temsilcisinin konuşmacı olarak katılacağını belirten Babacan, Meksika Cumhurbaşkanı'nın toplantının açılışını yapacağını, kendisinin de yarın akşam çalışma yemeğinde ana konuşmacı olacağını bildirdi. Babacan, ayrıca Meksika'da yaşayan Türk toplumuyla bir araya gelecekleri bir toplantı olacağını ve Türk Kültür Merkezi'ni ziyaret edeceklerini söyledi.


FK (MK) (FOTOĞRAF)