UÜ Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Tayar, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinin tekniğine uygun üretilmesi, ambalajlanması ve piyasaya sürülmesini amaçlayan Türk Gıda Kodeksi (TGK) Et ve Et Ürünleri Tebliği'nin dünkü Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı. Bu karar ile 3 ay sonra MDM olarak bilinen Mekanik Ayrılmış Et Uygulaması'nın yasaklanacağını anlatan Tayar, bu taslağın uygulanması ile sıkıntıların artacağını ileri sürdü. Mekanik kıymanın oluşması için tavuk işlendikten sonra kemiklerin üzerinde kalanların ayrılması için sistemden geçmesi gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Tayar, Avrupa Birliği ülkelerinde bunun ciddi bir piyasası bulunduğuna dikkat çekti. Bu ürünlerin özellikle sucuk, salam, sosis gibi ürünlerin içinde parçalanmış şekilde kullanıldığına dikkat çeken Tayar, Türkiye'de 36 milyon dolarlık bir ticaret potansiyelinin bulunduğunu kaydetti.

Bu durumda önemli bir katma değerin devre dışı kalacağını bildiren Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Bu da maliyetlere yansıyacak. Sektördekileri çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum ama 3 ay sonra beyaz ete zam gelecek, sonrasında kırmızı de zamlanır. Bu da vatandaşa yansıyacak" dedi.

"MERDİVENALTINI ARTTIRACAK"

Bu karar ardından çevre ile ilgili ciddi sorunların ortaya çıkacağını ileri süren Prof.Dr. Mustafa Tayar, bunların yok edilmesi konusunda da önemli enerji maliyetlerinin de ortaya çıkacağını kaydetti. Avrupa Birliği ve ABD'de bunun yasak olmadığını dile getiren Prof.Dr, Tayar, Türkiye'de ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın medyadaki haberleri dikkate aldığını ve bilimsel görüşlere kulak asmadan yasaklamaya gittiğini söyledi. Konuyla ilgili rapor sundukları halde sonuç alamadıklarını belirten Prof.Dr. Tayar, "Bu durum sonrasında merdivenaltı üretim artacak ve kontrolsüz şekilde yürüyecek" diye konuştu.



ST(FK/İD)