Dilhun GENÇDAL - İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, "(Enflasyon bekletisi) Genel olarak beklentiler, MB'nin yüzde 6.5 olan yıl sonu tahmininin, gelecek sene yüzde 5 olan sene ortasında varmayı amaçladığımız hedefin bir miktar üzerinde. İhracatçılarımızın da tahminleri bir miktar üzerinde. Burada biz gelişmelerin bizi haklı çıkaracağını düşünüyoruz ve çok önemli bir kredibilite testi olacak bu yıl MB için" dedi.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katılan Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. TİM üyeleriyle basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede konuşulan iki husus olduğunu aktaran Başçı, şunları söyledi:


"Bunlardan bir tanesi yerli paralarla ticaretin geliştirilmesi konusunda bizim kapsamlı bir çalışma yapmamız gerekiyor. Tabii kolay bir konu değil. Bu yıllar sürecek bir çalışma. ama en azından böyle bir niyetin olması faydalı. Burada merkez bankalarının devreye girmesi gerektiği zaman devreye girebilecek ama özel bankalarımız bunu yapabildiği zaman yapacaklar. Bununla ilgili çalışmalara hız vereceğiz ve zaman içinde bu konu giderek gelişecek, yerli paralarla ticaret konusu. İkinci bir konu, kapalı toplantıda görüştüğümüz, yine önemli bir konu olan sevk öncesi ve sonrası konut kredileriyle ilgili. İhracatçılarımızın, 'Acaba Merkez Bankası bunları bir noktada geri çeker mi?' şeklinde bir kaygıları varmış. Doğrusu ben böyle bir kaygıyı tamamen yersiz buluyorum. Bunu kendilerine de ifade ettim. Çok rahatlıkla söyleyebilirim, en azından orta vadeli program boyunca buradaki limitlerinin azaltılmayacağı, bu kredilerin devam edeceği ve ihracatçılarımıza gereken desteğin özellikle bu kanaldan verilmeye devam edeceğini açıkça söyeyebilirim. Ne zamanki cari açık Türkiye'de çok daha düşük seviyelere gelirse, o kadar sürdürülebilir seviyelere gelir, ne zamanki yurt dışı pazarlar çok canlanır ve ihracatımız bizim kendi ayakları üzerinde çok rahat bir şekilde artmaya devam eder, o zaman bizim bu Eximbank kredilerinden çıkışı, önce belki bir miktar kademeli bir şekilde maliyetini arttırarak, daha sonra da talep düştükçe oradaki limitleri gözden geçirerek, gayet doğal, rahat bir şekilde yaparız. Ama şu anda erken. Biz eğer ileride bir karar alırsak, arttırıcı yönde karar alabiliriz. Azaltmayı düşünmüyoruz."


BÜYÜME KONUSUNDA TÜRKİYE'NİN HİÇ BİR SIKINTISI OLMAZ


İhracatçıların, Eximbank tarafından kullandırılan sevk öncesi reeskont kredi limitleri kapsamına hizmetler ve turizm sektörlerinin de eklenmesi yönündeki talepleri hatırlatılınca, Başçı, "Şu aşamada o yönde bir karar almadık. Sanayiyi daha ziyade desteklemeyi öncelikliyoruz şu anda. Hizmetler sektörüne olan desteğimiz gerekir mi, gerekmez mi konusunu ileride tekrar değerlendiririz. Ama şu aşamada genişletmeyeceğiz, sadece sanayiye olacak" dedi.


Akaryakıttaki ÖTV indiriminin enflasyon üzerindeki etkisiyle ilgili bir soru üzerine Başçı, "Bunların her birisini ay içerisinde değerlendiriyoruz. Teknik arkadaşlar o konuda bilgi verdikten sonra konuşalım" diye konuştu. Başçı, ihracatçıların enflasyon beklentisinin yüzde 9 olduğu, MB'nin ise daha düşük bir beklentiyi açıkladığı hatırlatılınca, "Genel olarak beklentiler, MB'nin yüzde 6.5 olan yıl sonu tahmininin, gelecek sene yüzde 5 olan sene ortasında varmayı amaçladığımız hedefin bir miktar üzerinde. İhracatçılarımızın da tahminleri bir miktar üzerinde. Burada biz gelişmelerin bizi haklı çıkaracağını düşünüyoruz ve çok önemli bir kredibilite testi olacak bu yıl MB için" diye konuştu.


Başçı, Türkiye'nin iç dinamikleriyle büyümeye hazır olduğunu da söyleyerek, "Büyüme konusunda Türkiye'nin hiçbir sıkıntısı olmaz. O yüzden biz daha ziyade sıkılaştırıcı tarafta duruyoruz ki, riskleri azaltalım. Türkiye'nin büyümesi konusunda ben herhangi bir sıkıntı şu andan görmüyoruz. Bilakis, tam tersine her an toparlanmaya hazır bir iç talep var" dedi.

 


DG-İT (MK) (FOTOĞRAF)