Antalya'da Mayıs ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın ekonomik kriz içinde boğuştuğu, Avrupa ekonomilerinde hala 10 gün sonrasının ne olacağının belli olmadığını, ülkelerin gelecekle ilgili plan ve projelerinin netleşemediği bir ortamda Türkiye'nin ekonomik gelişme ve büyümeyi sürdürdüğünü söyledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan ihracat rakamlarının hayırlı olmasını dileyen Bakan Çağlayan, TUİK'in Haziran ayı sonunda açıklayacağı Mayıs ayına ilişkin kesin ihracat karamlarının daha yüksek çıkacağını kaydetti, "Mayıs ayı ihracatı 11.8 milyar dolar yerine belki de 12.5 milyar doları geçecek" dedi. Bakan Çağlayan, TİM'in verilerine yansımayan ancak gümrük kayıtlarında bulunan altın, mücevherat ve hizmet sektöründeki gerçek rakamların TUİK'in verilerine yansıyacağını söyledi.

Türk ekonomisinin geldiği seviyenin son derece önemli olduğunu ve 2012 yılının ilk 5 aylık ihracatının 60 milyar dolara dayandığını vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin son 12 aylık ihracatının ise 141.5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. Hükümetin orta vadeli hedeflerinin 148 milyar dolar olduğunu fakat bu hedefi belirledikleri şartlarla bugün dünya ekonomisinin içinde bulunduğu şartların çok farklı olduğunu kaydeden Bakan Zafer Çağlayan, Türkiye ihracatında Avrupa Birliği üyesi ülkelerin oranının geçen yıl yüzde 48 olurken 2012 yılının ilk 5 ayında bu rakamın yüzde 41'e düştüğünün altını çizdi.

AVRUPA PAZARI

Türk ekonomisinin ihracattaki en büyük en büyük pazarının toplamdaki payı düşürken yılın ilk 5 ayında ihracatın toplamda yüzde 10.5'e yakın artmış olmasının önemine değinen Bakan Zafer Çağlayan, "Dünya Avrupa'dan ibaret değil" dedi. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin ekonomilerinin sağlığına kavuşmasını gönülden istediklerini belirten Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Avrupa pazarlarında ihracatımız yüzde 48'den 41'e düşüreken ihracatın yüzde 10'5'e yakın artmış olması ihracatcımızın azmini, cearetini ve diğer pazarlara girme konusunda kabiliyetini gösteriyor. Dünyada eşi az görünen kamu ve özel ortaklığını gerçekleştiriyoruz. Bazı şeyler analtılmaz yaşanır. Biz bunu yaşıyoruz. Türkiye artık ihracat ile büyümeyi kendine hedef edinmiş, dış ticaret odaklı büyümeyi ilke edinmiş anlayışa sahiptir. Türkiye'yi yüzde 8.5 gibi rekor büyüten, büyümenin dinamiği motoru ihracat artışı olmuştur."

Türkiye'nin ihracatı artarken ithalatının azaldığını kaydeden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bunun Türkiye'nin dış ticaret açığı ve cari açığının azalmasını sağladığını söyledi. Cari açığın geçen yıl konjektürel nedenlerle yükseldiğini fakat dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanan yeni teşivik paketinde ortaya konan yeni anlayışla bu sorunun üstesinden gelineceğini kaydeden Bakan Çağlayan, "Bu teşvik sistemi cari açığı ciddi manada azaltacak. Cari açık üzerinde nokta atışı yapacak olan bir anlayış ve düzenle yapıldı" dedi.

BİRİM FİYATLAR DÜŞÜK

Türkiye'nin ihracat rakamları artarken ihracata konu ürünlerin birim kilogram değerini artırmanın bir zorunluluk olarak ortaya çıktığını kaydeden Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin ihraç ürünlerinin kilogram fiyatının 1.46 cent olduğunu söyledi. Almanya'da birim değerin 4.1 dolar, Japonya ve Kore'de 3 dolar civarında olduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Bizim 2023 yılında 500 milyar dolar iharcat rakamını yakalamamız için mutlak suretle yüksek tekonojli, katma değeri yüksek ve marka bilinirliği yerleştirerek Kore, Japoya ve Almanya gbi olmak mecburiteyindeyiz" dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan bunu başarılması mümkün olarak gördüklerini ve işaretlerini aldıklarını söyledi. Bu çerçeve Türk Kalite Mark Programına dahil 78 firmanın ihracat birim fiyatının 2.14 dolar olduğunun altını çizen Bakan Çağlayan, bu konuya önem veririlmesi halinde birim fiyatın 2 doların üzerine çıkacağını kaydetti.

TÜRKİYE GLOBAL OYUNCUDUR

Bakan Zafer Çağlayan Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirketin sadece işgücünün yaşlanması nedeniyle kapanmasının tahmin edildiğini söyledi. Çağlayan, "Şirketlerimiz artık Avrupa'da, Dünya'da kapanacak şirketleri satın alarak, ortaklık kullanarak o şirketlerin pazar ağlarından dağıtım kanallarına ve markalarından faydalanma noktasına gidecek" dedi. Geçen yıl başlattılan çalışma sonucunda şirket satın almaları ve ortaklıkları için 200 bin dolara kadar hibe vereceklerini kaydeden Bakan Çağlayan, "Türkiye global bir oyuncudur. Şirketler yereldi, bölgesele geçti" dedi.

Türkiye'nin gerçekleştirmiş olduğu ihraacatın yarısının dolar ve euro aracılığıyla gerçekleştiğinin altını çizen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Euro ile yapılan ihracatı uluslararası istattistiklerde dolara çevirince tabiri caizze kazık yiyoruz" dedi.

RİYAKAR VE İKİYÜZLÜ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk ekonomisinin hizmet, dizi film, tarım ürünleri, madencilik ihracatında önemli gelişmeler kat edilirken riyakar ve iki yüzlü davranan kurum ve kuruluşlarla karşı karşıya kaldığını savundu. Bakan Çağlayan, "Onları Allah'a havale ediyoruz, onları kamuoyuna havale ediyoruz. Dünya kamuoyu onlara gereken tepkiyi gösteriyor. AB'nin bilhassa Türk işadamlarına yapmış olduğu vize engelinin bir insanlık ayıbı, ticarette teknik engel ve insan haklarına aykırı olduğunu her fırsatta ifade ediyorum" diyerek açıklamalarına devam etti. Bakan Çağlayan, şunları söyledi:

"Geçenlerde beyefendiler, büyük bir hava ve sevinçle geldiler. Size 'Pozitif bir gündem getirdik' dediler. Kanıma dokunuyor, küfür gibi kabul ediyorum kendime. 'Size ayrıcalık, özellik tanıyoruz' dediler. 'Vize kolaylığı yapıyoruz' dediler. 'Alın vize kolaylığını başınıza çalın' dedim. Vize kolaylığı istemiyorum senden. Makedonya'ya ne yapıyorsan, AB üyesi değil, Brezilya'ya ne yapıyorsunuz, üye değil, Kanada'ya ne yapıyorsun? Sen bu ülke vatandaşlarına AB'ye girerken vize koymuyorsun, ben 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması yapmışım Türk insanına vize engeli koyuyorlar. Sabırla ve metanetle işimizde doğru bir şekilde emin adımlarla gidiyoruz. Ümit ediyorum ki, bu ilerleyişimizde bu katettiğimiz mesafede kısa bir süre sonra AB'ye tam üyelik olan hakkımızı hiçbir şekilde onları sevindirecek bir noktaya bırakmadan gün gelecek ve biz karar vereceğiz, 'AB'ye girelim mi girmeyelim mi' diye."

YEŞİL PASAPORT

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatcılara yeşil pasaport konusunda en büyük endişelerinin ilave yeşil pasaportlara bazı ülkelerin defans gösterebilceği düşüncesi olduğunu söyledi. Türkiye'de mevcut yeşil pasaport sayısının çok yüksek olduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Yeşil pasaporta kimlerin haiz olduğunu biliyorsunuz. Dağıtılacak ilave yeşil pasaportlar beklenen avantajı getiremeyebilir" dedi. Bakan Çağlayan, yeşil pasaport sahibi olan fakat mevcut halinde kullanma koşuları ortadan kalkmış kişilerin o haklarını ihracatçılara bırakacağı bir sistemin gündemde olduğunu söyledi.

Libya'da Türk şirketlerin kovulduğu iddialarına yönelik bir soruya ise Bakan Çağlayan, Libya'nın demokratik yaşama yeniden döneceğini belirterek, "Biz Libya'yı yalnız bırakmadık. Bazı ülkeler de yalnız bırakmadı. Onlar yalnız bırakmazken petrolleri, madenleri için yalnız bırakmadı" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, konuşmasının arıdan Antalya, Isparta ve Burdur'un 2011 yılı başarılı ihracatçılarına ödüllerini takdim etti.



EB(SU/SS)