Zeytin ülkesi Yunanistan'a da zeytin ihraç eden Marmarabirlik, Uzakdoğu pazarının da kapısını araladı. 1 Kasım- 31 Mart'ı kapsayan 5 aylık dönemde geçen yıla göre ihracatını miktar bazında yüzde 44, TL bazında yüzde 65 ve ABD doları bazında da yüzde 40 oranında artıran Marmarabirlik, Japonya ve Hong Kong'a ilk parti ihracatı gerçekleştirdi. Çin ile ihracatın bağlantıları da sürüyor.

Önceleri, geleneksel salamura yöntemiyle işlenen sofralık zeytinleri sadece Türkler'in yoğun yaşadığı pazarlara satabilen Marmarabirlik, Ar-Ge birimi tarafından geliştirilen ve tuz oranı yüzde 2.5 olan Gold ile pek çok pazara girmeye başladı. Yakın zamanda, zeytin ülkesi Yunanistan'a bile ihracat yapan Marmarabirlik'in son girdiği pazar  Uzakdoğu oldu. Japonya ve Hong Kong'a ürün gönderen Marmarabirlik, Çin'in kalabalık nüfusuna bakılarak söylenegelen 'Her Çinli günde bir zeytin yese ürün yetiştiremeyiz' sözünden hareketle bu ülkeye yönelik girişimlerini artırdı.

"ÇİN SEYAHATİ YENİ UFUKLAR AÇTI"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işadamı ve sanayicilerle gerçekleştirdiği Çin seyahatine katılan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, şöyle dedi:

"Sayın Başbakanımızın liderliğinde gerçekleştirdiğimiz Çin seyahati sırasında pek çok Çinli gıda firmasıyla görüşmelerimiz oldu. Götürdüğümüz örnekler, özellikle tuz oranı düşük Gold ürünümüz çok beğenildi ve ilk siparişler gönderildi. Belki şu aşamada 1,5 milyar nüfusa sahip Çin'de herkese bir zeytin yediremeyiz ama o devasa pazarın kapısını açmamız bile önemlidir. Çalışmalarımızla bu kapıyı ardına kadar açacağımıza inanıyorum. Ayrıca Çin'de zeytinyağı ihracatı için de potansiyel yüksek. Zeytinyağı ihracatı konusunda da girişimlerimiz sürüyor." 

"DÜNYANIN HER BÖLGESİNE ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Son dönemde dış pazar atağının sonuçlarını almaya başladıklarını ifade eden Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, Japonya, Kuveyt, Bosna Hersek ve Ukrayna'dan sonra Rusya, Yunanistan ve Çin'e ilk ihracatı gerçekleştirdiklerini belirtti. Asa, sadece belli bir bölgeye odaklanmadıklarını, dünyanın her bölgesine ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.



ST(FK/İD)