Bakan Şimşek, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO), Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) ve Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen vergi rekortmenleri ödül törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak, ülkede yaşayan 75 milyon insana hizmet verebilmek için vergi topladıklarını kaydetti. Şimşek, bunu yaparken de istihdamı, üretimi, ihracatı ve yüksek katma değeri desteklediklerini vurguladı. Bu konuyu sürekli olarak maliye üst bürokratlarına da söylediğini kaydeden Şimşek, mevzuatların basitleştirilmesi, işlerin kolaylaşması için gerekli hassasiyeti gösterdiklerini belirtti.

'TÜRKİYE'DE VERGİ YÜKÜ YÜKSEK DEĞİL'

Türkiye'de vatandaşlarda vergilerin yüksek olduğu yönünde bir algı bulunduğunu kaydeden Şimşek, "Bu algıyı besleyen birkaç tane de doğru gözlem var. Ama gerçekten bu doğru mu yanlış mı? Beraber bakmakta fayda var. 'Türkiye de vergi yükü ne kadar yüksek' diye sorduğunuz zaman, toplanan bütün vergi gelirini milli gelire bölerek başka ülkelerle karşılaştırabilirsiniz. Yani 'şu kadar milyar lira vergi topluyoruz' dersek anlamlı değil. Çünkü ülkelerin ekonomik büyüklükleri birbirinden farklı olduğu için Amerika 15 trilyon dolarlık bir ekonomi biz 770 milyar dolarlık bir ekonomiyiz. O nedenle milli gelire böldüğümüz zaman normalleştiriyoruz, standardize hale getiriyoruz. Ondan sonra karşılaştırılabilir hale geliyor. Şimdi 2010 yılında OECD'de 34 tane ülke var. Bu ülkelerden kimisi gelişmiş, kimisi gelişmekte olan ülkeler. Ortalama vergi yükü yüzde 34 civarı, Türkiye'de vergi yükü yüzde 26. Yani vergi yükü en düşük 6. ülke konumundayız. Dolayısıyla adlandırıldığı gibi aslında Türkiye'de vergi yükü o kadar yüksek değil.

'HEDEFİMİZ VERGİ TABANINI GENİŞLETMEK'

Bu konudaki sorunun, doğrudan vergi yükünün düşük olması nedeniyle ortaya çıktığını vurgulayan Şimşek, "Burada sorun şu, kurumlar vergisi ve gelir vergisinin toplamının gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 6 civarında. Dolayısıyla bizim önümüzdeki döneme ilişkin en önemli hedefimiz vergi tabanını genişletmek, vergiyi tabana yaymak, vergi oranlarını artırmadan vergi gelirlerini artırmak. Daha fazla kişiden daha makul düzeyde vergi toplamak. Dolayısıyla ileriye ilişkin önemli bir gözlemimiz bu" diye konuştu.

KDV ORANI AB ÜLKELERİNDEN DAHA DÜŞÜK

Türkiye'de Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının da düşük olduğunu ifade eden Şimşek, şunları söyledi:

"Türkiye'de en yüksek KDV oranı yüzde 18. Şimdi bu 18 ama Ak Parti hükümetleri döneminde biliyorsunuz tekstil, turizm, sağlık eğitim gibi sektörlerde KDV'yi yüzde 8'e indirdik. Başka ne yaptık, bazı gıda maddelerinde yüzde 8'den yüzde 1'e indirdik. Aslında Türkiye'ye efektif KDV oranı yüzde 14,4. Peki Avrupa Birliği ortalaması yüzde 20. 7. Bizim üyesi olmaya çalıştığımız AB'de durum böyle. Aralarında gelişmiş ülkeler var gelişmekte olan ülkeler var. Bu ülkelerin ortalama KDV oranı yüzde 20.7, bizim en yüksek yüzde 18 ama efektif KDV oranı yüzde 14.4. AK Parti iktidarı döneminde en önemli kazancımız faizden kurtulmak oldu. 2002'de ülkenin topladığı yüz liralık verginin 86 lirası faize gidiyordu. Geriye kalanla maaş mı ödeyeceksiniz yoksa hizmet mi vereceksiniz? O nedenle hizmet verebilmek için dışarıdan borçlanıyorduk, hatta maaş ödemek için dışarıdan borç alıyorduk. O nedenle de faiz almış başını gitmişti. Şimdi çok şükür Türkiye çok farklı bir noktada. Bütçe açığı her geçen yıl azalıyor. Hatta biz depremin yaralarını sarmak için ilave kaynak ayırmasaydık geçen yıl fazla veriyorduk."

Programın son bölümünde Bakan Şimşek, aralarında Hanefi Öksüz, Kadir Kurtul, Atilla Kambur ve Halil İbrahim Gümüşer'in de bulunduğu vergi rekortmeni işadamlarına plaket verdi.

LY(OA/COŞ)