Ankara Asfaltı’nda 3 bin 500 metrekaresi kapalı, toplam 8 bin metrekare alanda 1975 yılından bu yana faaliyet gösteren Konmak Konyalılar Makine, son yıllarda Ar-Ge çalışmalarına önem vermenin karşılığını almaya başladı. 50 kişinin çalıştığı, mermer makineleri ve gemi direkleri yapan firma, makine üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan İtalya’ya sabun makinesi satmayı başardı. İtalya’dan dünyanın birçok ülkesine sabun karma ve kalıp sabun makineleri satan İtalyan Mazoni firmasının üç yıl önce talep ettiği makine parçalarını yapan Konmak, ürünlerinin beğenilmesi üzerine makinelerin tamamını yapmaya başladı. İtalyan firmaya fason olarak sabun makineleri yapan Konmak, Denizli ekonomisine yılda 2 milyon euro kazandırıyor.

ÜRÜN GAMI GELİŞTİRİLDİ

Firmanın yönetim kurulu başkanı Hilmi Konyalıoğlu, Ar-Ge çalışmalarına önem vererek ürün gamlarını geliştirdiklerini, İtalya’ya sabun makinesi ihraç eder konuma geldiklerini belirtip, "Yoğun olarak mermer sektörüne makine imal ediyoruz. Mermerden şehir mobilyaları yapımında kullanılan CNS kontrollü tel kesme makinesi, TÜBİTAK destekli mermer sektöründe kullanılan orbital silim makinesi üretiyoruz. Son makinemiz olan çoklu plaka kesim makinesinin de imalatını tamamladık. İzmir Fuarı’nda görücüye çıkaracağız. Yılda 50 makine üretim kapasitemiz var" diye konuştu.

PARÇADAN TAMAMINA

Mermer makinelerini iç piyasada satışa sunduklarını ifade eden Konyalıoğlu, İtalyan firması Mazino için sabun makinesi imalatı yaptıklarını kaydetti. İtalyan firmaya yılda 2 milyon euro tutarında sabun makinesi sattıklarını dile getiren Konyalıoğlu, "Mazoni firması ile 3 yıl önce çalışmaya başladık. Başlangıçta makinelerin parçalarını yapıyorduk. Ürettiğimiz parçaların kalitesi ve fiyatı uygun gelince sabun makinelerinin tamamını yapmaya başladık. Dünyanın birçok ülkesine sabun makineleri satan Mazoni’ye fason üretim yapıyoruz. Daha önce Çin’de yapılan bu makine ile ilgili siparişlerin tamamı bize kaydı. Biz de kaliteli bir şekilde üreterek ihraç ediyoruz" dedi.

AR-GE’YE BÜYÜK ÖNEM

Misyonlarını, 'yenilik ve yatırım' olarak belirlediklerini söyleyen Konyalıoğlu, "Ar-Ge ve pazarlama faaliyetlerine önem verdik. Hedefimiz, tüketiciyi yanıltmadan hedefe yönelmek. Dünya piyasasına baktığımızda ekonomik üretime doğru bir yönelme görüyoruz. Biz de piyasanın şartlarına göre ekonomik ve seri üretimi sağlayan ürün gruplarına yöneldik. Son yıllarda geliştirdiğimiz projelerle birçok üretim grubunda fayda sağlayacak fonksiyonel makine ve ekipman ürettik" ifadelerini kullandı.



ONB(İÖ/CK)