Ortaca ve Dalaman’da bu yıl limon yine ağaçta kaldı. Önceki yıllarda limonda yaşanan fiyat düşüklüğü nedeniyle ürününü Dalaman Çayı’na döken üreticelerin bu yıl da yüzü gülmedi. Üretici, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da zarar etmesine rağmen limonun büyük kentlerde tanesinin 30 kuruşa kadar çıkmasına tepki gösterdi. Sezon başladığında ilk parti alımında tüccarın 40 ile 70 kuruştan satın aldığı limon, daha sonra 10 kuruşa kadar düştü ama satın alan olmadı. Limon da dalında çürüdü.

Dalaman ve Yöresi Meyve Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Aydınlı özellikle Ortaca bölgesinde limon üretiminin Muğla üretiminde lokomotif olduğunu belirtti. 2011 yılı resmi kayıtlarına göre, sadece kendi bölgelerinde 59 bin 854 ton limon üretimi yapıldığını kaydeden Aydınlı, "Geçen yıl yaşanan üretimdeki düşüş bu sene de devam etti. Bu sene geçen yılki üretimden en az yüzde 30 düşüş bekliyoruz. Çünkü limon 70 kuruştan alıcı buldu. Sonra 40’a, peşinden 20 kuruşa kadar düştü. Alıcı olmayınca ağaçta normalden fazla büyüyen limon, bizim tabirimizde 'takoz' olmasın diye üretici 10 kuruştan bile vermeye razı oldu ama kimse ilgilenmedi bile. Ağaçtan bir sonraki yıl daha fazla verim alınabilmesi için limonun toplanması gerekiyor" diye konuştu.

Buradaki amacın üretim az gerekçesiyle piyasayı yükseltmek olduğunu savunan Aydınlı, "Üretici ile tüketici arasındaki aracılar bu işten büyük para kazanıyor. Üretici gerçekten büyük zararda" dedi. Sadece TİGEM’in malının yüzde 90’ını satabildiğini ifade eden Aydınlı, "Orada bile yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı" ifadelerini kullandı.



MS(İÖ/CK)