Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, yaptığı açıklamada, turist profili yoğunlukla İngilizlerden oluşan Aydın’ın Didim İlçesi’nde ekonomik krize bağlı olarak 2012 sezonunun düşük geçtiğini belirtti. Atabay, ramazan ayının da bu yıl sezona denk gelmesiyle temmuz ayında Didim’de turizm tesislerindeki doluluk oranlarının yüzde 50’ye kadar gerilediğini kaydetti. Atabay, "Avrupa’daki ekonomik daralmadan dolayı 2012 yılı için beklentimiz yüksek değildi ancak Olimpiyatlar, Dünya Şampiyonası ve uçak firmalarının iflası ekonomiyi daha da çıkmaza soktu" dedi.

Atabay, küresel kriz nedeniyle Yunanistan ve İspanya’nın fiyat kırdığını, bunun da turların bu ülkelere kaymasına neden olduğunu anlattı. Atabay, "2013 yılı global sıkıntının nefesini biraz daha hissettirecek bir yıl olacak" diyerek işletmecileri uyardı. Deniz Atabay, turizm gelirlerindeki gerilemeden en az şekilde etkilenmek için Didim’in lokal olarak bir çalışma yapamayacağını belirtti. Atabay, "İşletmecilerimiz, krizden en az hasarla çıkmak için beklentilerini aza indirmeli ve daha gerçekçi bütçe belirlemeli" diye konuştu.

HER ŞEY DAHİL, KALİTE VE ÖZDEĞERLERİ YOK ETTİ

'Her Şey Dahil' sistemine de değinen Atabay, sistemin bir an önce bitirilmesi veya düzenlemeye sokulması gerektiğini ifade etti. 20 yataklı otellerin dahi bu sistemle çalıştığını kaydeden Atabay, "Bakanlık kapasitelerine göre hangi otellerin Her şey Dahil Sistemi ile çalışabileceği standart dahilinde belirlenmeli" dedi. Atabay, bu sistemin çöküşe geçtiğini belirtti. Atabay, "Bu sistem turizmin ruhunu ve prensiplerini kaybettirdi. Turist gelsin de nasıl gelirse gelsin mantığı ile hareket, kaliteyi ve öz değerlerimizi yok etti. Kalite, fiyatlar ve memnuniyet düştü" diye konuştu.

Deniz Atabay, sistemin kötü niyetli kişilerce kullanıldığını da öne sürdü. Atabay, "Bu şekilde tatilini geçirirken ülkesine döndüğünde memnuniyetsizliğini belirterek tatil ücretini sigorta ve tur firmasından geri almaya çalışan turist profili de çoğalmaya başladı. Turizmciler olarak kendimize güvenmemiz ve her şeye eyvallah demememiz lazım. Normal şartlarda insanların kalamayacağı tatil fırsatlarını sunduk, gelinen nokta ortada" dedi.



BY(İÖ/BT)