İzmit'te sayıları giderek artan AVM'ler özellikle bayram önceleri büyük kampanyalarla indirime de giderken, kent merkezindeki esnaf da birleşerek 'İndirim günleri' düzenlemeye başladı. İzmit'te özellikle giyim üzerine faaliyet gösteren küçük esnafın yoğun olduğu Fethiye ve Alemdar Caddelerindeki kent esnafı bayrama 2 hafta kala indirim günleri başlattı. Geçimini gümüş takı satarak sağlayan Selçuk Söyle, AVM'lerin artması sonucu çarşı esnafının olumsuz etkilendiğini belirterek, şöyle dedi:

"Birçok arkadaşımız dükkanlarını kapama durumuna geldi. Satışları arttırmak için birçok yola başvursak da AVM'ler kadar başarılı olamıyoruz. Büyük AVM'lere giden isteği gibi aracını park ederek alışverişini yapıyor. Çarşı içersinden alışveriş yapmak isteyen müşterimiz ise, aracını  koyacak yer bulamıyor. Aracını bir yere bıraksa polis ve zabıta hemen zeca yazıyor, ya da araç çekiliyor. Küçük esnafın ölmemesi için bu park sorununun bir an önce çözülmesi gerekir."

Ayakta kalabilmek için sürekli güncel kampanyalar yaptıklarını söyleyen parfümeri dükkanı sahibi Berkay Kora ise, AVM'lerin özellikle gençleri cezbettiğini, orada sinema, kafeterya gibi sosyal yerlerin bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu nedenlerden dolayı vatandaşlar AVM lere yöneliyorlar. Biz de çarşı esnafı olarak dikkatlerini bu tarafa çekebilmek ve ayakta kalabilmek için promosyonlar yapıyoruz. Örneğin bir parfüm alana bir parfüm de biz hediye ediyoruz." 

Erhan Alparslan, AVM'lerin kent merkezine 40 kilometre uzaklıkta olması gerekirken şehir içerisinde açılmasının esnafı çok kötü etkilediğini söyledi.



EA(MB/İD)