Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinin DHA'ya yaptığı açıklamada, İstanbul- İzmir karayolu yolculuğunu 3.5- 4 saate kadar indirecek olan Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu projesi güzergahının Avrupu yolları kapsamında bulunan E-Yolları ağında yer alan ve TEM (Trans European North-South Motorway Project) güzergahının bir parçası olduğu hatırlatıldı. 

Bu yolun Türkiye'nin yük ve yolcu taşımacılığında trafik talebinin en yoğun olduğu ana karayolu koridorlarından olduğu da belirtilen açıklamada, 377 kilometre otoyol ile 44 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometrelik projenin gerçekleştirilmesiyle Marmara Bölgesi ile Ege Bölgesi, otoyol ağı ile bağlanmış olacağı hatırlatılarak çalışmalarla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi:

"Mevcut Gebze- Orhangazi -İzmir aksının trafik yükü yüzde 30 nispetinde azalacaktır. Ulaşım İstanbul'dan Bursa'ya 1 saate, İzmir'e 3.5- 4 saate, Eskişehir'e 2- 2.5 saate inecektir. Büyük turizm projesi olan Güney Ege Bölgesi'ne ve Antalya'ya ulaşım daha kısalacaktır. Balıkesir ve Manisa sanayi yatırımları için yeni çekim alanı olacaktır. Güzergah çevresinde yer alan Eskişehir- Bozüyük- Bilecik Bölgesinin sanayisine olumlu katkı sağlayacaktır. İzmir Limanı, Marmara Bölgesi Limanları ve yapımı planlanan Çandarlı Limanı ile bağlantı sağlanacaktır."

KÖRFEZ KÖPRÜSÜ'NDEKİ ÇALIŞMALAR

Hizmete geçmesiyle, sürücülerin İzmit üzerinden dolaşırken büyük sıkıntılar yaşadığı, 1 saati aşkın zaman ve yakıt harcadığı İzmit Körfezi'ni geçme süresi 6 dakikaya indirecek olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nde de çalışmalarda önemli mesafeler alındı.  

1550 metre orta açıklığı ve 2 bin 682 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında yer alacak olan köprünün sondaj ve zemin inceleme çalışmaları, konusunda uzman dünyaca ünlü Fugro firması tarafından yapıldı.

Proje çalışmaları Cowı tarafından yürütülüyor. Proje çalışmaları kapsamında, tabliye, kule ve tam köprü modeli rüzgar tünellerinin testleri başarıyla tamamlandı.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün kuzey ankraj (Dilovası) ve güney ankraj (Altınova Hersek) bölgelerindeki şantiyelerin kurulum çalışmaları sürdürülürken, güney ankraj bölgesindeki 'kuru havuz' ve 'kalıcı dolgu' çalışmalarına Temmuz ayı içerisinde başlandı ve halen devam ediyor.

Projeye göre 2015'te bitmesi planlanan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü tamamlandığında, İstanbul'dan çıkıp Bursa ve İzmir istikametine gidecek oraçlar İzmit Körfezi'ni dolaşmayacak, özellikle yaz aylarında ve bayram tatilleri arife ve tatil sonlarında feribot iskelelerinde yaşanan izdiham olmayacak.



MB(MB/SS)