Bursa’da üretim yapan, dünyanın 40 ülkesine konserve ve kavanozda sebze meyve ihracatı gerçekleştiren Penguen Gıda Sanayi'nin ürünleri 'kulak timi' adı verilen kadınlara emanet. Günde 8 saat iki vardiya halinde yaklaşık 20 kadın, ellerindeki plastik çubuklarla, kapatılıp vakum makinesinden geçen kavanozların son kontrolünü yapıyor. Makineden kaçan hava almış kavanozlar işçi kadınların kulağından kaçamıyor. Günde 300 bin kavanoz ve konserve üretimi gerçekleştirdiklerini söyleyen Penguen Gıda Sanayi Genel Müdürü Akyan Sözüçetin, 'kulak timi' sayesinde günde yaklaşık 100 kavanozu müşteriye ulaşmadan ayırdıklarını belirtti. 

'BİR KAVANOZ BİLE KAÇMIYOR'

İhracat  yapmak için belli kaliteye ve hijyene sahip olmak gerektiğini vurgulayan Akyan Sözüçetin şunları söyledi:

"Mikrobiyolojik testlerden geçen ürünler, kavanozlanıp kapatıldıktan sonra son kontrolden geçiyor. Son kontrolünde makinelerimiz var ama inanın insan kulağı kadar mükemmel çalışan, onun kadar hassas bir makine ben tanımıyorum. İşçilerimiz bantların üzerinden geçen kavanozları ellerindeki plastik çubuklarla vurarak, içerisinde hava kalıp kalmadığını tespit ediyor. Kenara ayırıyor. Bunu makine de yapıyor ama onun başarı oranı yüzde 80. Timlerimizden bir kavanoz bile kaçmıyor."

Kulak timinde çalışan kadınlar ise bu işte kulak hassasiyetinin önemli olduğunu belirterek, düzenli olarak kulaklarını kontrol ettirdiklerini bir tane bile kavanozun bozuk gitmesine izin vermediklerini söylediler.



SÇ,SB(FK/COŞ)